close
Bővülne a Kaukázus-Európa gázfolyosó
Blog - Egyéb - Gáz

Bővülne a Kaukázus-Európa gázfolyosó

A Britsh Petroleum (BP) szeretné évi 37 milliárd köbméteres kapacitásúra bővíteni Dél-Kaukázus gázvezetékét, mivel erre a Sah Deniz gázmező második fázisának befejeztével szükség lesz, jelentette az azeri kormány. Ha Türkmenisztán is használná, akár 55 milliárd köbméteres is lehet.

“A BP 16 milliárd köbméteres termelésnövekedést ígért a második fázissal, de szerintem ez egy minimum mennyiség; ennél sokkal többnek kell lennie”, fogalmazott Natig Alijev azeri energiaminiszter Bakuban tartott tájékoztatóján. Az azerbajdzsáni Baku közelében, a Kaszpi-tengeren lévő Sah Deniz gázmező második szakaszának beruházása a múlt héten kezdődött, amint erről az Energiainfo is beszámolt. A bővítés segítségével Európa is új gázellátóhoz juthat.

“A jelenlegi éves 9 milliárd köbméteres termelés a bővítéssel 16 milliárddal nő, összesen 25 milliárdra évente”, folytatta Alijev, majed hozzátette, a Dél-Kaukázus vezeték (South Caucasus Pipeline) kapacitását 35-37 milliárd köbméteresre szeretnék bővíteni.

A Sah Deniz II-n kívül szóba jött, esetleg Türkmenisztán is használná a vezetéket gázexportra, ekkor viszont a bővítés mégnagyobb mértéket ölthet. Ha sikerül megegyezni a kaszpi-tengeri szomszéddal, a más néven Baku-Tbiliszi-Erzurum vezeték akár 55 milliárd köbméteres kapacitásúra is nőhet, vázolta a terveket Alijev miniszter. Türkmenisztán évente 10 milliárd köbméter gázt küldene ugyanis Európába, ehhez pedig egy, a Kaszpi-tenger fenekén futó kiegészítést is meg kell építeni Türkménbasi kikötő és a Baku melletti Szangacsal BP terminál között. Alijev elmondta, a tárgyalások elkezdődtek, de jelenleg még csak a beruházás pénzügyi vonatkozásánál tartanak. Ezen belül, a két ország szeretne garanciát kapni az Európai Közösségtől arra, hogy a szóban forgó gázmennyiséget valóban fel is vásárolja majd, valamint, hogy a beruházást pénzügyileg is támogatja. A konstrukciós tervek kidolgozása is elkezdődött, de a végleges megegyezéshez a két kaszpi ország és az EU további tárgyalásaira van szükség.

Türkmenisztán jelenleg annak a lehetőségét keresi, hogy diverzifikálhassa gázexportját, így egy európai cél segíthetne rajta abban, hogy bekerüljön a nemzetközi energiakörökbe, mondta nemrég Gurbangulij Berdimuhamedov, türkmén elnök. Azerbajdzsán pedig készen áll arra, hogy átengedje területén a türkmén gázt, így a két fél most az EU-ra vár.