close
Bővítik az urándúsítási tevékenységet a Paducah üzemben
Atom - Egyéb

Bővítik az urándúsítási tevékenységet a Paducah üzemben

Öt résztvevős megállapodás született arról, hogy bővítik a Kentucky államban lévő gázdiffúziós urándúsító üzem termelését a jövőben.

Az USEC, az Energy Northwest, a Bonneville Power Administration (BPA), a Tennessee Valley Authority (TVA) és az amerikai energetikai minisztérium (US Department of Energy, DOE) arról állapodott meg a 2012. május 15-i közlemény szerint, hogy a DOE 9000 tonna szegényített urán-hexafluoridot bocsát az Energy Northwest rendelkezésére. Ebből az USEC 480 tonna alacsony dúsítású uránt fog előállítani.

Az Energy Northwest az alacsony dúsítású urán egy részét az egyblokkos Columbia atomerőműben fogja felhasználni, a másik részt a TVA veszi meg reaktorai számára, köztük azoknak a reaktoroknak, melyek tríciumot állítanak elő az amerikai hadiipar számára. A Paducah üzem a DOE tulajdona, az USEC üzemelteti. Ez az USA legnagyobb urándúsító üzeme, gyakorlatilag az USA kapacitásának 100%-át adja.

Forrás: NucNet


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.