close
Biztosítani kell a kétirányú földgázszállítás lehetőségét
Blog - Egyéb - Gáz

Biztosítani kell a kétirányú földgázszállítás lehetőségét

Az Európai Bizottság üzenete világos: az Európai Tanács döntése értelmében minden uniós tagállamnak elő kell segítenie, hogy az Ukrajnából érkező gázáramlást meg lehessen fordítani, vagyis meg kell teremteni a fordított irányú gázszállítások lehetőségét – közölte pénteken Helen Kearns, a brüsszeli testület egyik szóvivője.

Kearns arra az újságírói kérdésre reagált, hogy van-e hozzáfűznivalója Brüsszelnek ahhoz, hogy Magyarország leállította a gázszállításokat Ukrajna számára. Kearns emellett emlékeztetett, hogy semmilyen jogi akadálya nem lehet annak, hogy a Gazpromtól vásárolt földgázt bármelyik uniós vállalat továbbértékesíthesse, akár az unión belül, akár azon kívül.

Arra a kérdésre, hogy hogyan tartja összebékíthetőnek az Európai Bizottság azt a látszólagos ellentmondást, miszerint ezzel egyidőben Brüsszel azt várja el a tagállamoktól, hogy az energiaellátás rövidtávú kockázatait kiküszöbölendő minél előbb töltsék fel gáztározóikat, Kearns mindössze annyit válaszolt, hogy ezt a kérdést Günther Oettinger energiaügyi biztosnak kellene feltenni, aki ma saját szóvivőjével együtt Berlinben éppen Ukrajna és Oroszország képviselőivel tárgyal az energiaellátás biztonságáról. Kearns ugyanis alapvetően közlekedési ügyekért felel, csak helyettesíti Brüsszelben Oettinger szóvivőjét.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. korábban közölte, hogy határozatlan időre megszakította a földgáz-szállítást Ukrajnába. A cég felhívta a figyelmet, hogy 2013 márciusa óta az Ukrajnába irányuló szállításhoz rendelkezésre álló, éves szinten 6,1 milliárd köbméter földgáz kiszállítását a mindenkori technikai és kereskedelmi feltételek függvényében, megszakítható módon, tehát nem garantáltan biztosította.