close
Biztonságosabb lesz az áramellátás a Mátrában
Áram - Egyéb

Biztonságosabb lesz az áramellátás a Mátrában

Az Émász Hálózati Kft. már megkezdte a Felső-Mátrában az elektromos ellátás biztonságának javítását szolgáló lépéseket – mondta Balázs József (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője csütörtökön, a Heves megyei Mátraházán, sajtótájékoztatón.

A képviselő az Émász Hálózati Kft. ügyvezetőjének, Béres Józsefnek levélben adott tájékoztatását ismertette, miután a cég képviselői nem vettek részt a sajtótájékoztatón. Balázs József emlékeztetett arra, hogy a cég februári egyeztetésükön ígéretet tett az ellátás biztonságát javító intézkedésekre, egyebek között üzembiztosabb kábelhálózati állomás telepítését vállalta, ez a mostani információk szerint legkorábban az év végére valósulhat meg.

A tervek között szerepel a szolgáltatás gyorsabb helyreállítását lehetővé tevő automatizált kapcsolókészülékek beépítése is, továbbá a vezetékekre veszélyes fák, gallyak eltávolítását célzó, idén esedékes munkákat a Mátra térségére koncentrálja a cég – mondta Balázs József.

A Felső-Mátrában, a Sástó feletti térségben az elmúlt téli időszakban rendszeressé váltak az áramkimaradások. Március elejéig több tucat esetben volt probléma a szolgáltatással, 17 esetben történt áramkieséssel járó üzemzavar, ebből 7 két óránál hosszabb ideig tartott. A korábbi években még átlagosan 7-11 volt az áramkieséssel járó üzemzavar.

Az áramkimaradások már akadályozták az ott lakók mindennapi életét és a helyi vállalkozások működését is. A helyiek jelentős része turizmusból él, szállásadók, vendéglősök, sípálya-üzemeltetők bevételeit csonkította a rendszeres áramkimaradás. Az országgyűlési képviselőhöz beérkezett információk szerint az áramszünetek miatt keletkezett becsült kár megközelíti a 20 millió forintot.