close
Bizottság felügyeli a rezsicsökkentést
Áram - Blog - Egyéb - Gáz - Távhő

Bizottság felügyeli a rezsicsökkentést

Fónagy János államtitkár vezetésével négytagú bizottságot hozott létre a kormány a gáz-, az áram- és a távhőárak tízszázalékos csökkentésének nyomon követése érdekében.

A csaknem négymillió háztartást érintő rezsiköltség-csökkentést szerdai – jelenleg is zajló – ülésén fogadta el a kabinet, Giró-Szász András kormányszóvivő pedig kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a szolgáltatóknak kell viselniük a terheket, azokat nem háríthatják át. Hozzátette, hogy a szektor 1995-ös privatizációjában részt vevő cégek az elmúlt 17 esztendőben évente átlagosan húszszázalékos nyereségre tettek szert, így a befektetés már többszörösen megtérült nekik. Tájékoztatása szerint az említett négytagú bizottságba – amelyet Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára vezet majd – a fejlesztési tárca mellett a nemzetgazdasági és az erőforrás-minisztérium, valamint a Miniszterelnökség delegál tagot.

A bejelentés részleteit itt olvashatja!

Összefoglaló írásunkat itt olvashatja!

A kormányszóvivő a sajtótájékoztatón felidézte, hogy 2002 és 2010 között több mint kétszáz százalékkal emelkedett a gáz, száz százalékkal pedig a villany ára, a magyar családokra így irreálisan magas teher nehezedik a rezsiköltségek díja miatt. Az európai uniós átlag a magyar számnak körülbelül a kétharmada – jegyezte meg. Magyarországon  európai összehasonlításban nem számítanak magasnak az energiaárak, ellenben a nettó keresetek rendkívül alacsonyak, ennek következtében a munkaidő ráfordításban mérhető összehasonlítás lehangoló képet mutat – derül ki az energiainfo.hu elemzéséből.

Kérdésre elmondta, hogy a kormány szerdai tanácskozásán döntött az E.ON gázüzletágának megvételéről is. Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, az E.ON elnök-vezérigazgatója november végén írt alá szándéknyilatkozatot az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek átruházásáról az MVM-re.