close
Bizonytalanság a gázpiaci nyitás előtt
Blog - Egyéb - Gáz

Bizonytalanság a gázpiaci nyitás előtt

Szervezett fĂśldgĂĄzpiac, specializĂĄlĂłdott kereskedők, Ăşjfajta ajĂĄnlatok, tĂĄrgyalĂĄsos tarifakialakĂ­tĂĄs a tĂĄrolĂłi kapacitĂĄsoknĂĄl – mindez megjelenik a jĂşlius 1-i gĂĄzpiaci nyitĂĄs utĂĄn, legalĂĄbbis a piaci szereplők szerint. Az energiahivatal ugyanakkor mĂĄr elkezdte annak vizsgĂĄlatĂĄt, hogy van-e a magyar gĂĄzpiacon jelentős paici erőfĂślĂŠnnyel rendelkező tĂĄrsasĂĄg. Az ĂĄrampiacon, az MVM-etminősĂ­tettĂŠk iylen szereplőnek, ĂŠs a rendelkezĂŠsĂŠre ĂĄllĂł erőművi kapacitĂĄs egy rĂĄszĂŠnek, meghatĂĄrozott ĂĄron tĂśrtĂŠnő, nyilvĂĄnos kĂśtekező ĂĄrverĂŠsĂŠt Ă­rtĂĄk elő.

Csak januĂĄr vĂŠgĂŠn jelent meg a gĂĄztĂśrvĂŠny vĂŠgrehajtĂĄsi rendelete, holott azt tavaly novemberre Ă­gĂŠrtĂŠk – fogalmazott Bessenyei GĂĄbor, a Magyar Energia Hivatal (MEH) osztĂĄlyvezetője az IIR ĂĄltal rendezett GasCon elnevezĂŠsű konferenciĂĄn. Mint mondta, Ă­gy mĂŠg a tĂĄrsasĂĄgok ĂźzletszabĂĄlyzatai sem kĂŠszĂźltek el, pedig ennek benyĂşjtĂĄsi hatĂĄrideje 2009. mĂĄrcius 31. Innentől a hivatalnak 90 nap ĂĄll rendelkezĂŠsre, hogy jĂłvĂĄhagyja azokat, vagyis legjobb esetben is ĂŠppenhogy a piacnyitĂĄsra kĂŠszen ĂĄllnak ezek az iratok.

JuhĂĄsz PĂŠter, a MOL Energiakereskedő Kft. Ăźgyvezető igazgatĂłja arrĂłl beszĂŠlt, hogy az idĂŠn a MEH megvizsgĂĄlja a fĂśldgĂĄzpiacon is, hogy van-e jelentős piaci erőfĂślĂŠnnyel rendelkező tĂĄrsasĂĄg akĂĄr a kis-, akĂĄr a nagykereskedői piacon. A nyitĂĄs utĂĄn azt vĂĄrja, hogy a gĂĄzkereskedők specializĂĄlĂłdni fognak, s Ăşj termĂŠkekkel ĂĄllnak majd elő, mivel a fogyasztĂłi igĂŠnyek megvĂĄltozĂĄsa ezt indokolja. Emellett azt remĂŠli, hogy a nagykereskedelemben lesz spot piac, mivel itt mĂĄskĂŠnt szerinte nem alakul ki igazi verseny. – 2010. jĂşlius 1-től a rendszerirĂĄnyĂ­tĂłnak szervezett fĂśldgĂĄz- ĂŠs kapacitĂĄskereskedelmi piacot kell lĂŠtrehoznia, amennyiben ez addig nem tĂśrtĂŠnik meg – jelentette ki a konferenciĂĄn Solti KĂĄrolynĂŠ, a MOL fĂśldgĂĄzĂźzletĂĄgi tanĂĄcsadĂłja.

Lakatos BalĂĄzs, az E.ON FĂśldgĂĄz Storage kereskedelmi igazgatĂłja azt emelte ki, hogy jĂşlius 1-től lehetősĂŠg lesz a tĂĄrgyalĂĄsos hozzĂĄfĂŠrĂŠsre a tĂĄrolĂłi kapacitĂĄsoknĂĄl, ilyen esetben ugyanis a tarifa kiesik az ĂĄrszabĂĄlyozĂĄs alĂłl. Megjegyezte, ugyanakkor ennek rĂŠszletes szabĂĄlyai mĂŠg nincsenek kidolgozva. – Az sem vilĂĄgos mĂŠg, hogy krĂ­zishelyzetben hogyan kell majd egyĂźttműkĂśdniĂźk a gĂĄztĂĄrolĂĄst vĂŠgző cĂŠgeknek, illetve milyen a viszonyuk ilyen esetben a stratĂŠgiai tĂĄrolĂłval – mutatott rĂĄ a szakĂŠrtő. – A jelenlegi fĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi szerződĂŠsek 2015-ig szĂłlnak, ezĂŠrt mĂĄr felvettĂźk a kapcsolatot az orosz Gazprommal, hogy ezeket meghosszabbĂ­tsuk – mondta HorvĂĄth Tibor, az E.ON FĂśldgĂĄz Trade igazgatĂłsĂĄgi tagja. Szerinte mindenkĂŠpp hosszĂştĂĄvĂş szerződĂŠsekre van szĂźksĂŠg a gĂĄzpiacon, mivel ez tervezhetővĂŠ teszi az ellĂĄtĂĄst, ĂŠs alacsonyabb ĂĄrakat is garantĂĄl hosszĂştĂĄvon, mintha spot piacrĂłl szereznĂŠk be a fűtőanyagot. HozzĂĄtette, a EU ĂĄllĂĄsfoglalĂĄsa alapjĂĄn ugyan fontosak a hosszĂştĂĄvĂş szerződĂŠsek, de ezek versenykorlĂĄtozĂł szerepet is betĂślthetnek.

Â