close
Bírósághoz fordulnak a civilek Paks II környezetvédelmi engedélye miatt
Friss

Bírósághoz fordulnak a civilek Paks II környezetvédelmi engedélye miatt

Paksra tervezett új atomerőműblokkok jogerőre emelkedett környezetvédelmi engedélyét felelőtlennek vélik, a projekt a környezetet és a lakosságot is veszélyezteti véleményük szerint, ezért az Energiaklub és a Greenpeace már korábban megfellebbezte az elsőfokú környezeti hatóság által kiadott engedélyt, amit a Pest Megyei Kormányhivatal határozata szerdán elutasított. Mivel korábban megfogalmazott kritikáikra a mostani határozat sem adott érdemi választ, a két szervezet bírósághoz fog fordulni.

Álláspontjuk szerint Paks II úgy kapta meg a környezetvédelmi engedélyt, hogy egyik hatóság sem rendezett számos alapvető kérdést. Ilyen a nukleáris és radioaktív hulladékok kezelésének, az emberi hibára és a szándékos károkozásra – például a terrorizmusra, szabotázsra, háborús cselekményekre – visszavezethető súlyos baleseteknek, illetve a Duna potenciális, megengedett korlátokon felüli felmelegítésének problémaköre.
„A súlyos hiányosságok miatt élni fogunk a rendelkezésünkre álló jogi lehetőséggel, és az engedélyt bíróságon fogjuk megtámadni” – mondta Koritár Zsuzsanna, az Energiaklub szakértője. Ezzel párhuzamosan az Energiaklub közösségi adománygyűjtést indít, amelyben arra kérnek mindenkit, akinek fontos a biztonság, hogy segítsen kifizetni a per költségeit.