close
Bioüzemanyag barométer 2007: a fele meg van a vállalásnak
Egyéb - Megújuló

Bioüzemanyag barométer 2007: a fele meg van a vállalásnak

Alig valamivel tĂśbb mint nĂŠgy ĂŠvvel az implementĂĄlĂĄsa utĂĄn, az uniĂłban a kĂśzĂşti kĂśzlekedĂŠsben a bioĂźzemanyagok rĂŠszarĂĄnya tavaly elĂŠrte a 2,6 szĂĄzalĂŠkot, a 7,7 milliĂł tonna kőolajegyenĂŠrtĂŠket (Mtoe). Ez gyakorlatilag csaknem fele a 2010-es időpontra kitűzĂśtt 5,75 szĂĄzalĂŠkos felhasznĂĄlĂĄsi rĂŠszarĂĄnynak – derĂźlt ki az Eurostat legfrissebb elemzĂŠsĂŠből. A szakĂŠrtők megĂĄllapĂ­tĂĄsai szerint 2007-ben ugyan folytatĂłdott a bioĂźzemanyagok tĂŠrnyerĂŠse az eurĂłpai piacokon is, ĂĄm ez nem volt olyan mĂŠrtĂŠkű, mint a megelőző ĂŠvben tapasztalt nĂśvekedĂŠs. A fogyasztĂĄs 2,1 Mtoe-vel nőtt 2007-ben, mĂ­g ezzel szemben egy ĂŠvvel az előtt 2,6 Mtoe volt a nĂśvekedĂŠs.

A teljes volumenen belĂźl a biodĂ­zel fogyasztĂĄs gyorsulĂĄsa volt szignifikĂĄnsabb: a 2006-os 4,1 Mtoe-hez kĂŠpest egy ĂŠvvel kĂŠsőbb mĂĄr 5,8 Mtoe dĂ­zel fogyott. A bioetanol esetĂŠben viszont a 0,9 Mtoe-s emelkedĂŠst tavaly mĂĄr 1,2 Mtoe kĂśvetett. Az Eurostat szakĂŠrtői szerint a jelentős biodĂ­zelfogyasztĂĄs nĂśvekedĂŠst nem csupĂĄn a „megfelelni vĂĄgyĂĄs” hajtotta, de a dĂ­zel Ăźzemanyag „kedvezőbb” megĂ­tĂŠlĂŠse is az EurĂłpai piacon. UtĂłbbi, azaz a bioetanol nem tĂşl fĂŠnyes szereplĂŠse pedig a dĂ­zellel ellentĂŠtben ĂŠppen abbĂłl fakadt, hogy a teherszĂĄllĂ­tĂĄsban nem annyira preferĂĄlt Ăźzemanyag (EurĂłpĂĄban csupĂĄn 36,9 szĂĄzalĂŠkos volt a rĂŠszarĂĄnya 2006-ban).

Mindemellett a szakĂŠrtők ĂĄllĂ­tjĂĄk, hogy az eurĂłpai bioetanol-fogyasztĂĄs emelkedĂŠse nem ĂĄll meg. Ennek egyik oka lehet, hogy egyrĂŠszt a bioetanol gyĂĄrtĂłk kĂśzĂŠp- ĂŠs hosszĂş tĂĄvĂş szerződĂŠseket kĂśtĂśttek a nyersanyagtermelőkkel, Ă­gy őket egyelőre nem ĂŠrintik nagymĂŠrtĂŠkben az elszabadult nyersanyagĂĄrak. MĂĄsrĂŠszről pedig az elsősorban BrazĂ­liĂĄbĂłl importĂĄlt cukornĂĄdat – amely a bioetanol egyik alapja – egyelőre nem ĂŠrintette olyan mĂŠrtĂŠkben az ĂĄremelkedĂŠst, mint mĂĄs, szintĂŠn az Ăźzemanyag-gyĂĄrtĂĄshoz hasznĂĄlt nĂśvĂŠnyt.

Az eurĂłpai fogyasztĂĄs ĂŠllovasa minden esetre tovĂĄbbra is NĂŠmetorszĂĄg. A teljes uniĂłs felhasznĂĄlĂĄs tĂśbb mint felĂŠt, mintegy 4 Mtoe bioĂźzemanyagot ĂŠgettek el az utakon tavaly. A nĂŠmet kĂśrnyezetvĂŠdelmi tĂĄrca adatai alapjĂĄn kiderĂźlt, hogy ebből mintegy 3 Mtoe volt biodĂ­zel, 750 ezer toe volt nĂśvĂŠnyi olaj, ĂŠs 290 ezer toe volt bioetanol. A 2006-os ĂŠvhez kĂŠpest 15,2 szĂĄzalĂŠkos fogyasztĂĄsnĂśvekedĂŠsen ment keresztĂźl NĂŠmetorszĂĄg Ăşgy, hogy kĂśzben ha kis mĂŠrtĂŠkben is, de csĂśkkent a bioetanol irĂĄnti kereslet.

Az ezĂźstĂŠrmet FranciaorszĂĄg hozta el, ĂśsszessĂŠgĂŠben 1,4 Mtoe fogyasztĂĄssal, amelyből 272 ezer toe volt bioetanol ĂŠs 1,16 Mtoe biodĂ­zel. Mindez ĂśsszessĂŠgĂŠben a fogyasztĂĄs megduplĂĄzĂĄsĂĄt jelentette: a biodĂ­zel terĂźletĂŠn 97 szĂĄzalĂŠkos, a bioetanolĂŠn pedig 84,7 szĂĄzalĂŠkos nĂśvekedĂŠssel. BĂĄr a spanyoloknĂĄl is tĂśbb mint duplĂĄjĂĄra emelkedett a bioĂźzemanyag fogyasztĂĄs 168,6 ezer toe-ről 373,2 ezer toe-re, ĂĄm a harmadik helyet mĂŠgsem ők hoztĂĄk el.

BeelőzĂśtt ugyanis Ausztria. Itt 2007-ben Ăśsszesen 389 ezer toe bioĂźzemanyagot hasznĂĄltak fel, amelyből csupĂĄn 21,8 ezer toe volt bioetanol, mĂ­g a fennmaradĂł rĂŠsz biodĂ­zel.

Az Eurostat adatai szerint MagyarorszĂĄg az uniĂłs tĂĄblĂĄzat alsĂł harmadĂĄban kapott helyet mindĂśsszesen 9,1 ezer toe-s fogyasztĂĄssal, amit teljes egĂŠszĂŠben a bioetanol tett ki. Ezzel DĂĄnia – ĂŠs tĂśbb, adatokat nem kĂśzlő uniĂłs tag – mellett mi vagyunk az egyetlenek, akik nem hasznĂĄlnak biodĂ­zelt. Ezzel szemben PortugĂĄlia, OlaszorszĂĄg, Belgium ĂŠs GĂśrĂśgorszĂĄg viszont a bioetanol felhasznĂĄlĂĄsra nem fecsĂŠrel időt.