close
Biomasszát használ lengyelországi erőműveiben a CEZ
Egyéb - Megújuló

Biomasszát használ lengyelországi erőműveiben a CEZ

BiomasszĂĄt hasznĂĄlhat a mĂĄsodik -Elcho – lengyelorszĂĄgi erőművĂŠben is a Cseh Energetikai Művek (CEZ). Az engedĂŠlyt a lengyel energetikai szabĂĄlyozĂł hivatal mĂĄjusban adta ki – kĂśzĂślte csĂźtĂśrtĂśkĂśn PrĂĄgĂĄban Eva NovĂĄkovĂĄ, a CEZ szĂłvivője.

“A biomassza ĂŠgetĂŠsĂŠhez szĂźksĂŠges technolĂłgiĂĄk kiĂŠpĂ­tĂŠse mintegy kĂŠtmilliĂł zlotyba kerĂźlt” – mondta NovĂĄkovĂĄ. A biomassza rĂŠszesedĂŠse az erőmű tĂźzelőanyagĂĄbĂłl 20 szĂĄzalĂŠkos, a tovĂĄbbi 80 szĂĄzalĂŠkot szĂŠn teszi ki. “A dĂśntĂŠs legfőbb oka az, hogy LengyelorszĂĄgban megfelelő mennyisĂŠgű ĂŠs ĂĄrĂş biomassza ĂĄll az ĂŠrdeklődők rendelkezĂŠsĂŠre” – indokolta a dĂśntĂŠst a szĂłvivő. Ugyanakkor a CEZ egyike azon kevĂŠs energetikai cĂŠgnek, amelyek mĂĄr elkezdtĂŠk a biomassza hasznĂĄlatĂĄt. A CEZ tulajdonĂĄban lĂŠvő mĂĄsodik erőmű, a Skawina mĂĄr tavaly is biomasszĂĄt hasznĂĄlt ĂŠs ebből a forrĂĄsbĂłl Ăśsszesen 102 gigawattĂłra ĂĄramot ĂĄllĂ­tott elő. Ehhez 136 ezer tonna biomasszĂĄt ĂŠgetett el.

Az Elcho erőmű első blokkjĂĄban mĂĄjus vĂŠgĂŠn kezdődĂśtt a biomassza ĂŠgetĂŠse, mĂ­g a mĂĄsodik blokkban jĂşliusban indul be. Az ĂŠv vĂŠgĂŠig az Elcho erőműben mintegy 40 ezer megawattĂłra ĂĄramot termelnek biomasszĂĄbĂłl. A jĂśvő ĂŠvi (2009) terv mĂĄr 100 ezer megawattĂłra ĂĄram. CsehorszĂĄgban a biomassza hasznĂĄlata ĂĄramtermelĂŠsre ĂŠvről ĂŠvre emelkedik. Tavaly, tehĂĄt 2007-ben csak a CEZ 249 ezer gigawattĂłra ĂĄramot ĂĄllĂ­tott elő biomasszĂĄbĂłl. 2006-ban ez 163 gigawattĂłra, mĂ­g 2005-ben 115 gigawattĂłra ĂĄram volt. A CEZ legnagyobb biomasszĂĄt hasznĂĄlĂł erőműve a dĂŠl-morvaorszĂĄgi HodonĂ­nban műkĂśdik, s tavaly 116 gigawattĂłra ĂĄramot termelt, ami az előző ĂŠvhez kĂŠpest 85 szĂĄzalĂŠkos nĂśvekedĂŠs. Tavaly a CEZ csehorszĂĄgi erőműveiben Ăśsszesen 241 ezer tonna biomasszĂĄt hasznĂĄlt fel.