close
Biomassza erőmű épül Sajóbábonyban
Blog - Egyéb - Megújuló

Biomassza erőmű épül Sajóbábonyban

Biomassza erőművet épít a Sajóbábonyi Ipari Parkban a Kiserő Energiaszolgáltató Kft., a 300 millió forintos beruházáshoz 150 millió forintos uniós támogatást nyert el a cég.

Az energiaszolgáltató társaság az ipari parkba települt vállalkozások számára technológiai gőzt állít elő jelenleg két földgáztüzelésű kazánnal. A most induló beruházással a felhasznált földgázmennyiség jelentős részét megújuló energiaforrással váltják ki – – olvasható a cég közleményben. A 300 millió forintos beruházás költségeinek 50 százalékát a cég önerőből finanszírozza, a másik felét, 150 millió forintot az Új Széchenyi Terv Észak-Magyarországi Operatív Programból nyert Európai Uniós támogatás fedezte.

Az épülő kazánházban helyet kap egy korszerű 5 tonna/óra teljesítményű biomassza gőzfejlesztő kazán, amelynek fűtését egyrészt a szomszédos biodízel alapanyagot gyártó társaság napraforgó feldolgozásból megjelenő melléktermékével, napraforgóhéjjal, valamint faaprítékkal oldják meg. A beruházás részeként beszereznek egy tüzelőanyagot előállító berendezést is, illetve ennek elhelyezésére kialakítanak egy épületet, emellett pedig építenek egy apríték előállító adagoló-tároló csarnokot, amit felszerelnek a szükséges gépekkel. A beruházásnak köszönhetően négy új munkahely létesül, ebből egy pályakezdő felvételét vállalja a társaság.