close
Bezárt az inotai erőmű
Egyéb - Olaj

Bezárt az inotai erőmű

Végleg leállították szombaton a termelést az inotai erőműben. Így mintegy kétszáz dolgozó munkahelye szűnt meg – jelentette a Népszabadság Online.

Az inotai erőmű első turbinaegységét ötven évvel ezelőtt avatták fel. A széntechnológiával működő üzem áramot és hőt szolgáltatott. A fejlesztések után 1973-ban egy gázturbinás csúcserőművet is építettek Inotán. A kilencvenes évek közepén a gazdaságtalansága miatt mérsékelt kapacitással termelő erőműről eldöntötték: be kell zárni. E mellett szólt az is, hogy a közeli Várpalotán időközben önálló hőtermelő üzem épült.

A Bakony Erőmű Rt. – a társaság működteti az inotai erőművet – vezérigazgatója, Németh Frigyes tudósítónknak elmondta: a Magyar Villamos Művek Rt. nem tartott igényt a jelenlegi 50 megawattos termelésre. Hosszú távra szóló szerződések hiányában pedig több éve tudták, hogy 2001 végén teljesen le kell állítaniuk az inotai üzemet.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.