close
A benzinkutaknál is látszik a fogyasztás fellendülése
Friss

A benzinkutaknál is látszik a fogyasztás fellendülése

Tovább bővült a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi forgalma az idei első fél évben 2016 azonos időszakához képest – mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára. A MÁSZ-tagvállalatok kútjai az első fél évben csaknem 860 millió liter benzint és majdnem 1500 millió liter gázolajat forgalmaztak, az előbbi 3 százalékos, utóbbi 3,7 százalékos növekedés a tavalyihoz képest.

A 95-ös motorbenzin forgalma egy év alatt, 1,9 százalékos növekedéssel, elérte a 605 millió litert. A 98-as benzin értékesítése több mint 90 százalékkal esett vissza a 100 fölötti oktánszámú, magas adalékanyag-tartalmú prémium benzin terjedése miatt, amelyből több mint 25 százalékos növekedéssel 35 millió liter fogyott 2017 első hat hónapjában. Gázolajból 1,1 százalékos növekedéssel csaknem 900 millió liter, prémium gázolajból 30 százalékos növekedéssel több mint 90 millió liter fogyott. A kiskereskedelmi forgalmi adatok szerint a motorbenzinben 6 százalék, a gázolajnál csaknem 10 százalék a prémium részaránya – közölte a főtitkár.

Az üzemanyagok értékesítéséről megjegyezte, hogy a kutak árai között 8-10 százalékos különbség lehet, de a NAV által megadott elszámoló árak szerint másfél éve 300-350 forintos sávban mozog a benzin és a gázolaj is. A legfontosabb árbefolyásoló elem, a kőolaj ára mellett a jövedéki adó szintje is jelentősen befolyásolja az üzemanyagok árát, ennek megfelelően a tavalyi utolsó és az idei első negyedév magasabb adószintje miatt az üzemanyagok ára is magasabb volt – közölte Grád Ottó. Jelezte: arra számít, hogy a magasabb jövedékiadó-tartalom az utolsó negyedévre visszaállhat, de a kőolaj világpiaci ára valószínűleg stagnálni fog egész évben.

Tájékoztatása szerint az évi csaknem 4,5 millió tonna üzemanyag mellett 60-70 ezer tonna kenőanyag fogy Magyarországon. Forgalmuk összetételében nincs jelentős változás: a gépjármű-motorolajok aránya 15 százalék körüli, emellett jelentős az ipari és egyéb közlekedési hajtóműolajok részesedése.