close
Belgiumban is tárolna gázt a Gazprom
Egyéb - Gáz

Belgiumban is tárolna gázt a Gazprom

A hĂŠten az orosz ĂĄllami gĂĄzvĂĄllalat, a Gazprom megĂĄllapodĂĄst Ă­rt alĂĄ a belga Fluxys-szal, mely szerint az eurĂłpai ĂĄllam orosz gĂĄzt fog tĂĄrolni Belgiumban. Az egyĂźttmĂťkĂśdĂŠst mindkĂŠt fĂŠl hosszĂş tĂĄvra tervezi. A Gazprom tavaly nĂŠmetorszĂĄgi fĂśldalatti tĂĄrolĂłkban 584 milliĂł kĂśbmĂŠter gĂĄzt helyezett el, ennĂŠl kicsivel tĂśbbet csak szomszĂŠdjĂĄnĂĄl, LettorszĂĄgban tĂĄrolt, 588 milliĂł kĂśbmĂŠtert. JelentĂľs tartalĂŠkai vannak mĂŠg AusztriĂĄban, 474 milliĂł kĂśbmĂŠter fĂśldgĂĄz, valamint HollandiĂĄban 328 milliĂł kĂśbmĂŠter. MagyarorszĂĄgon is van gĂĄztĂĄrolĂĄsi terve.

A belgiumi Fluxys Loenhoutban lÊvþ fÜld alatti tårolójåban helyezne el fÜldgåzt a Gazprom Export. Az errþl szóló keretmegållapodåst Dmitrij Medvegyev orosz elnÜk Ês Yves Leterne belga miniszterelnÜk írta alå. Alekszander Medvegyev, a Gazprom Export elnÜk igazgatója elmondta, az európai fÜld alatti gåztårolók kínålta lehetþsÊgeket nagyon fontosnak tartja a cÊg, ezt kihasznålva biztosabbå lehetne tenni az európai gåzellåtåst. E megållapodås rÊvÊn cÊge tovåbbi 300 kÜbmÊter aktív gåzt írhat a portfóliójåhoz. Elmondta, az egyßttmÝkÜdÊs hosszú lejårata azt is biztosítja a felhasznålóknak, hogy csúcsigÊny, illetve ellåtåsi zavar esetÊn is gåzhoz jussanak.

Hozzátette, a Gazprom jövõre, 150-155 millió köbméter gázt fog Nyugat-Európába küldeni, míg Ukrajna 40 millió köbmétert kap. Az Északi Áramlat nevû gázvezetéken, mely Oroszországtól a Balti tenger alatt fut, és 2012-ben fogja elérni a német partokat, további nagy mennyiségû gáz fog Európába érkezni. A csõ maximális kapacitása 55 milliárd köbméter lesz.

A Gazprom tavaly nĂŠmetorszĂĄgi fĂśldalatti tĂĄrolĂłkban 584 milliĂł kĂśbmĂŠter gĂĄzt helyezett el, ennĂŠl kicsivel tĂśbbet csak szomszĂŠdjĂĄnĂĄl, LettorszĂĄgban tĂĄrolt, 588 milliĂł kĂśbmĂŠtert. JelentĂľs tartalĂŠkai vannak mĂŠg AusztriĂĄban, 474 milliĂł kĂśbmĂŠter fĂśldgĂĄz, valamint HollandiĂĄban 328 milliĂł kĂśbmĂŠter. A kĂŠt legkisebb partner FranciaorszĂĄg ĂŠs Anglia, 250 ĂŠs 226 milliĂł kĂśbmĂŠterrel. Belgium teljesen Ăşj szereplĂľ, ĂŠs a megĂĄllapodĂĄs szerinti 300 milliĂł kĂśbmĂŠter tĂĄrolandĂł gĂĄzzal rĂśgtĂśn igen jelentĂľs szerephez fog jutni az orosz gĂĄz eurĂłpai tĂĄrolĂĄsĂĄnak ĂźzletĂŠben.

Ismert, hogy az orosz tårsasåg koråbban kÊszßlt az E.On ellenþrzÊse alatt ålló magyaroroszågi gåztårolók tulajdonjoga felÊnek a megszerzÊsÊre, kÊsþbb azonban elållt szåndÊkåtól. A Magyarorszågot is Êrintþ DÊli Áramlat vezetÊkprojekt kapcsån azonban új, 1,2 milliård kÜbmÊter kapacitåsú tåroló lÊtesítÊsÊre kÊszßl, a Mollal kÜzÜsen. Magyarorszåg tårolókapacitåsai európai viszonylatban is kiemelkedþek, Ês tovåbbi 10-15 milliård kÜbmÊternyi tåroló kialakítåsåt teszik lehetþvÊ fÜldtani szerkezeteink.

A gåztårolók kihasznålåsa azÊrt is fontos, mert jelenleg túlkínålat van a piacon a vålsåg miatti alacsony kereslet miatt, s van olyan elþrejelzÊs is, amely szerint ez a helyzet legalåbb 10 Êvig fennmarad. A fÜldgåz ettþl mÊg rohamosan csÜkkenþ mÊrtÊkben rendelkezÊsre ålló, nem megújuló energiaforrås. Árai hosszabb tåvon jelentþsen nþni fognak, de a pillanatnyi piaci årmozgåsok miatt is cÊlszerÝ, ha vannak a szållítås Ês az ellåtås optimalizålåsåst segítþ tartalÊkok.