close
Belgium nem indítja újra a tavasszal leállított két blokkot
Atom - Egyéb

Belgium nem indítja újra a tavasszal leállított két blokkot

Jan Bens, a belga nukleáris hatóság (Federal Agency for Nuclear Control – Fanc) igazgatója arról tájékoztatta a belga parlamentet, hogy a 2014. márciusban leállított Doel-3 és Tihange-2 blokkot 2014 telén nem fogják újraindítani.

Bens a parlament meghallgatásán nyilatkozott, ahol arról volt szó, villamosenergia-hiány alakulhat ki Belgiumban. Bens úgy fogalmazott, az engedélyes várhatóan 2014. ősz végéig elküldi vizsgálatai eredményeit, ezután a hatóságnak „néhány hónapra” lesz szüksége azokat értékelni.

2014. március 26-án az Electrabel azt követően állította le a két blokkot, hogy a reaktortartályok vizsgálata során „nem várt eredményeket” kaptak. Mindkét blokkot 2012-ben állították le, miután hibákat fedeztek fel a reaktortartályokban, de 2013 júniusában a hatóság engedélyezte a blokkok újraindítását. Bens hozzátette, a Doel-4 decemberi újraindítása „megvalósíthatónak” tűnik.

Eközben megerősítették a belga atomerőművek fizikai védelmét az után, hogy egy feltételezett szabotázst követően a Doel-4 leállt 2014. augusztus 5-én. Augusztus 14-én arról tájékoztatott az Electrabel, hogy súlyos sérüléseket fedeztek fel a Doel-4 nagynyomású turbináján.

Belgiumban hét atomerőművi blokk üzemel, három a Tihange, négy a Doel telephelyen. A két atomerőmű Belgium villamosenergia-termelésének 55%-át adja.

Forrás: NucNet