close
Befizette a 100 milliós birságot a Tigáz
Egyéb - Gáz

Befizette a 100 milliós birságot a Tigáz

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) augusztusban arra kötelezte a Tigáz Zrt.-t, hogy a behajtási költségátalány címen a felhasználóktól beszedett összegeket térítse vissza, a még fennálló ilyen követeléseit törölje, valamint a Tigáz Zrt.-vel szemben 100 millió Ft bírságot szabott ki. A társaság bíróságon támadta meg a MEKH határozatát, és kérte az abban foglaltak végrehajtásának felfüggesztését. A bíróság a cég kérelmét részben elutasította, így a Tigáz Zrt.-nek meg kellett fizetnie a 100 milliós bírságot – áll a hivatal közleményében. 

A Tigáz Zrt. március óta több mint 31 ezer felhasználóval szemben, nagyságrendileg 2 milliárd forint értékben követelt behajtási költségátalányt. A követelést a MEKH határozatában jogszerűtlennek minősítette, és kötelezte a Tigáz Zrt.-t a jogsértő állapot megszüntetésére: arra, hogy valamennyi érintett felhasználónak fizesse vissza a beszedett összegeket, és törölje a még fennálló, de meg nem fizetett követeléseket. A Hivatal a jogsértés súlyára való tekintettel 100 millió Ft bírság megfizetésére is kötelezte a szolgáltató -olvasható a hivatal közleményében. 

A Tigáz Zrt. kérte a határozatban foglalt kötelezések végrehajtásának felfüggesztését, amelynek tárgyában hozott most végzést az eljáró bíróság. A bíróság a behajtási költségátalány címen a fogyasztóktól már beszedett összeg (1,1 milliárd forint) visszatérítését a per jogerős befejezéséig felfüggesztette.

A bírósági döntés értelmében ugyanakkor a Tigáz Zrt. – a MEKH határozatában foglaltaknak megfelelően – köteles törölni a korábbi felszólításaiban követelt, de a felhasználók által még meg nem fizetett behajtási költségátalány követeléseket – derül ki a sajtóanyagból. 

A bíróság elutasította a bírság megfizetésének felfüggesztésére vonatkozó kérelmet is. Ennek megfelelően a Tigáz Zrt. befizette a 100 millió forintos bírságot a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak.

A bíróság jelenlegi döntése nem jelenti az ügy érdemi felülvizsgálatát. A peres eljárás folytatódik, a bíróság a későbbiekben fog dönteni a Tigáz Zrt. keresetéről és a Hivatal határozatának jogszerűségéről.