close
Befagytak az olajárak
Egyéb - Olaj

Befagytak az olajárak

Nem számít az olajárak emelkedésére a következő másfél évben a világ legnagyobb független olaj-kereskedőháza. A Vitol Group os Cos. vezérigazgatója a Bloombergnek nyilatkozott várakozásaikról, és a kereslet növekedésének lassulásával, a finomítói kapacitások egyensúlyával magyarázta leginkább, miért számítanak a mai 50 dollár körüli szint stabilizálódására.

Rengeteg olaj van a rendszerben, sok időre van szükség, mire ez a felesleg elkopik – mondta Ian Taylor. A januárban elért, 27,1 dolláros 12 havi mélypontról a Brent típusú kőolaj az elmúlt hónapban 50 dolláros szintet ért el, idén nem is várható, hogy elhagyná ezt a szintet a Vitol vezérigazgatója szerint, aki úgy vélte a Bloombergmnek nyilatkozva, hogy 2017 végére is legfelhebb 60 dollárra emelkedhet a globális irányadó termék ára. A Vitol napi 6 millió nyersolajjal, illetve olajtermékkel kereskedik, ami hozzávetőlegsen megfelel Német-, Francia-, Olasz- és Spanyolország együttes felhasználásának, vagyis elég pontos képük van az energiapiaci folyamatokról. A vezérigazagtó csaknem negyven éve dolgozik az olajpiacon.

A kereskedőháznál, akárcsak a Goldman Sachs-nál arra számítanak egy elhúzódó alacsony olajár időszakkal kell számolniuk a nagy termelőknek, amilyen az 1986 és 1999 közötti időszak volt. Taylor úgy vélte, az év második felében lassulni fog a kereslet növekedése. Arra számít, hogy az ideén az amerikai nyári autózási szezon sem hoz majd különösebben erős felfutást az üzemanyagpiacon, miután a készletszintek egyensúlyban vannak a kereslettel.