close
Beadták a Loviisa-3 elvi engedélykérelmét
Atom - Blog - Egyéb

Beadták a Loviisa-3 elvi engedélykérelmét

A finn Fortum szolgáltató benyújtotta a Loviisa atomerőmű telephelyén esetleg építendő új, 3. reaktorblokkal kapcsolatos elvi döntésre vonatkozó kérelmét.

A finn munkaügyi és gazdasági minisztériumhoz benyújtott kérvény egy 1000-1800 MW teljesítményű blokkra vonatkozik, a Fortum szerint öt lehetséges reaktortípus jöhet szóba. Ha az építést jóváhagyják, az új blokk 2020-ra kezdheti meg működését.

A Fortum 2008 augusztusában készítette el az esetleges új blokk környezeti hatástanulmányát. 2009. januárban egy másik finn szolgáltató, a Fennovoima Oyj nyújtott be elvi engedély kérelmet egy új, egy- vagy kétblokkos atomerőmű építésére, amelynek helyszínét három potenciális telephely közül választanák ki. Egy harmadik elvi engedélyezési folyamat is zajlik Finnországban: a Teollisuuden Voima Oyj vállalat építene egy negyedik blokkot az Olkiluoto atomerőműhöz.

Az elvi engedély kérelmek egyszerre is elbírálhatók, a finn kormány várhatóan tavaszra hoz döntéseket az általános elbírálási folyamattal és az ütemtervvel kapcsolatban.