close
Bányákat ad el a Vattenfall
Egyéb - Emisszió

Bányákat ad el a Vattenfall

A cseh Energetický a průmyslový holding a.s. (EPH) és pénzügyi partnere, a PPF Investments Ltd. konzorciuma kedden bejelentette, hogy megvásárolják a Vattenfall AB szászországi és brandenburgi barnaszén üzletágát – közölte az EPH tulajdonában álló Budapesti Erőmű Zrt. kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a Vattenfall németországi barnaszén üzletágát birtokló társaság tőkeszerkezetében a vevő konzorcium és a Vattenfall úgy állapodott meg, hogy a társaság mintegy 2,0 milliárd euró értékben vesz fel könyveibe különösen rekultivációval és üzemen kívül helyezéssel kapcsolatos kötelezettségeket és céltartalékokat. Ezekkel a kötelezettségekkel szemben jelentős, 3,4 milliárd euró értékű állóeszköz-állományt szerepeltet, valamint várhatóan mintegy 1,7 milliárd euró pénzállománnyal fog rendelkezni. A konzorcium vállalta, hogy a következő években lemond az osztalékról.

A közleményben jelezték: a vásárlással a konzorcium átvállalja a tevékenységgel kapcsolatos összes jogszabályi kötelezettséget, beleértve a leszereléssel és rekultivációval összefüggő céltartalékokat. 

A közlemény idézi Jan ˆpringlt, az EPH igazgatóságának tagját, aki azt mondta: “jelentős iparági tapasztalatainkkal, valamint költségtudatos és hatékony gazdálkodásunkkal meg vagyunk győződve arról, hogy a barnaszén sikeresen fogja kivenni részét a gyorsan változó német energiamixből”. 

A Vattenfall a második legnagyobb németországi barnaszén üzletággal rendelkezik, munkavállalóinak létszáma mintegy 7500. A konzorcium erősen elkötelezett a régiós foglalkoztatás iránt, és fenn kívánja tartani a meglévő munkaszerződéseket. A vállalatvásárlás nem terjed ki Vattenfall német vízerőműveire – derül ki a közleményből.