close
Azerbajdzsán nem a Gazpromot támadja, az Európai ellátást erősítené
Egyéb - Gáz

Azerbajdzsán nem a Gazpromot támadja, az Európai ellátást erősítené

Az azeri gáz erősítheti az európai ellátásbiztonságot. A közelmúltban az Atlanti Tanács ülésén a közép-ázsiai ország, amerikai nagykövete beszélt erről. Elin Sulejmanov hangsúlyozta, meggyőződése szerint az ellátásbiztonság nem mennyiségi kérdés, sokkal inkább a szálíltás biztonsága a döntő. Vagyis a források sokfélesége jelent nagyobb ellátásbiztonságot, nem a minél több gáz.

Tisztában vagyunk vele, hogy nem válthatjuk fel az orosz gázt, de a anagyobb választék, a biztonságosabb ellátás mindenkinek az érdeke, beleértve a Gazpromot is. Szulejmanov hozzátette, Azerbajdzsán gázpiaci törekvései, tervei nem a Gazprom ellen irányulnak, nem is törekszenek arra, hogy leváltsák az orosz gázipari társaságot. Az azeri tervek nem valaki ellen, hanem az európai ellátás diverzifikációjára irányulnak – tette hozzá az ázsia ország washingtoni nagykövete.

Említést tett az úgynevezett deli gázfolyosóról, ami egy 45 milliárd dolláros project, amely hat, vagy Bulgáriával együtt hét országot érint, és 11 társasággal állnak tárgyalásban a megvalósításról. A tervezett vezeték a Sah Deniz mezon termelt földgázt szállítja majd az európai paicra. A nagykövet úgy vélte, hogy ez nemcsak egy gázvezeték, nemcsak földgázszállítás, hanem politikai kérdés is, a politikai elszántság, elkötelezetség is alapvető feltétele a terv sikerének.