close
Az USA évente 9 millió dollárt költ a tisztaszén technológiára
Áram - Egyéb - Emisszió

Az USA évente 9 millió dollárt költ a tisztaszén technológiára

A kyotói párbeszédben történő aktívabb részvételre szólították fel az Egyesült Államokat az EU képviselői washingtoni látogatásuk alkalmával. A Brooking Intézetben tartott előadásán Stavros Dima, a közösség környezetvédelmi biztosa úgy vélte, a fejlődő országok, mint India és Kína ugyancsak lépéseket kell, tegyenek az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére.A brit mezőgazdasági miniszter, Larry Whitty úgy vélte, az Egyesült Államok nem tesz, tett eleget az üvegházgázok kibocsátásának csökkentése érdekében, miközben a klímaváltozás kutatásában és az úgynevezett tisztaszén technológia fejlesztésében is élen jár. Az innovációt és hatékonyságot serkentő szabályozást kell kialakítani – tette hozzá.

Whitty emlékeztetett, hogy az USA évente 9 millió dollárt költ olyan szénerőművekre, amelyek a széndioxidot visszasajtolják a földbe, vagy más módon megkötik. Másrészt ez a technológia önmagában nem lesz elegendő, hogy a klímaváltozást okozó gázok kibocsátását, bizonyos szabályozási lépések nélkül érezhetően csökkentse.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.