close
Az RWE megtelepedett a Nabucco túlsó felén
Egyéb - Gáz

Az RWE megtelepedett a Nabucco túlsó felén

A nĂŠmet RWE bakui irodĂĄt nyitott, helyi egyĂźttműkĂśdĂŠsei mellett arra,
hogy előkĂŠszĂ­tse a Nabucco gĂĄzvezetĂŠken szĂĄllĂ­tandĂł gĂĄz beszerzĂŠsĂŠt. A
projekttagok kĂśzĂźl előtte csak az osztrĂĄk OMV alapĂ­tott kĂŠpviseletet
AzerbajdzsĂĄnban. KĂłka JĂĄnos, a parlamenti Nabucco bizottsĂĄg elnĂśke a
mĂşlt hĂŠten rĂŠszt vett a brĂźsszeli Nabucco konferenciĂĄn ĂŠs lobbizott a
projekt uniĂłs tĂĄmogatĂĄsa ĂŠrdekĂŠben.

A Nabucco projektet alkotĂł tĂĄrsasĂĄgok vezetői megkezdtĂŠk a tĂĄrgyalĂĄsokat az azeri kormĂĄnnyal. VezetĂŠkĂźkĂśn ÁzsiĂĄbĂłl szĂĄllĂ­tanĂĄnak fĂśldgĂĄzt EurĂłpĂĄba. Tegnap a tĂĄrsulĂĄshoz nĂŠhĂĄny hĂłnapja csatlakozott, nĂŠmet RWE megnyitotta bakui irodĂĄjĂĄt. Az azeri kormĂĄny sajtĂłirodĂĄja szerint Ilham Alijev azeri elnĂśk fogadta JĂźrgen Grossmant, az RWE elnml;kĂŠt. Az irodanyitĂłn tartott beszĂŠdĂŠben Grossman ĂŠrtĂŠkelte a kĂźlfĂśldi cĂŠgek AzerbajdzsĂĄnban valĂł tevĂŠkenysĂŠgĂŠnek kedvező kĂśrĂźlmĂŠnyeit. AlĂĄhĂşzta, hogy cĂŠge egyĂźttműkĂśdne a helyi energiaszektorral, erről azutĂĄn mĂŠg eszmecsere folyt a felek kĂśzĂśtt. Eddig csak az osztrĂĄk OMV nyitott kĂŠpviseletet Bakuban.

A NabuccĂłban a projekttagok azonos, 16,67 szĂĄzalĂŠkos arĂĄnyban vesznek rĂŠszt. Ezek a projektvezető OMV Gas & Power GmbH (Ausztria), a Mol (MagyarorszĂĄg), a Bulgargaz (BulgarĂĄria), a Transgaz (RomĂĄnia), a Botas (TĂśrĂśkorszĂĄg) ĂŠs az RWE Supply & Trading GmbH (NĂŠmetorszĂĄg). Tavaly decemberben az OMV ĂŠs az RWE megalapĂ­totta a Caspian Energy Company (CEC) a gĂĄz tĂŠrsĂŠgből EurĂłpĂĄba valĂł szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄnak felmĂŠrĂŠsĂŠre. A Nabucco beruhĂĄzĂĄs vĂĄrhatĂłan 7,9 milliĂĄrd eurĂłba kerĂźl. A kĂśltsĂŠgek egyharmadĂĄt a rĂŠszvĂŠnyesek adnĂĄk Ăśssze, a tĂśbbit pĂŠnzĂźgyi ĂŠs hitelintĂŠzetek. A cső ĂŠves kapacitĂĄsa 31 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter lesz, hosszĂĄt 3300 kilomĂŠteresre tervezik. ÁtadĂĄsa 2013-re vĂĄrhatĂł.
Az Azeri Állami OlajtĂĄrsasĂĄg (Socar) elnĂśke, Murad Heydarov azt mondta az Euronews tĂŠvĂŠcsatornĂĄn, hogy AzerbajdzsĂĄn diverzifikĂĄlni kĂ­vĂĄnja gĂĄzkivitelĂŠt. Ma csak TĂśrĂśkorszĂĄgba ĂŠs GrĂşziĂĄba szĂĄllĂ­t, de nyitott arra, hogy megteremtse a BulgĂĄria, GĂśrĂśgorszĂĄg ĂŠs OlaszorszĂĄg felĂŠ valĂł szĂĄllĂ­tĂĄs lehetősĂŠgĂŠt is. A Gazprom ĂŠs a Nabucco is jelezte gĂĄzvĂĄsĂĄrlĂĄsi szĂĄndĂŠkĂĄt.
A mĂşlt hĂŠten KĂłka JĂĄnos, az OrszĂĄggyűlĂŠs Nabucco BizottsĂĄgĂĄnak elnĂśke BrĂźsszelben tĂĄrgyalt a vĂĄlsĂĄgrĂłl ĂŠs a NabuccĂłrĂłl az EurĂłpai Parlament liberĂĄlis frakciĂłvezetőjĂŠvel, valamint az UniĂł energiaĂźgyi biztosĂĄval. Sor kerĂźlt arra a Nabucco szimpĂłziumra, amelyet a magyar Nabucco BizottsĂĄg elnĂśke ĂŠs Szent-IvĂĄnyi IstvĂĄn EP kĂŠpviselő kĂśzĂśsen kezdemĂŠnyezett. Graham Watson liberĂĄlis frakciĂłvezetőt kĂŠrte KĂłka JĂĄnos, hogy az EurĂłpai Parlament 100 liberĂĄlis kĂŠpviselője az uniĂłs fĂłrumokon egyhangĂşan tĂĄmogassa a gĂĄzvezetĂŠk megĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt. BrĂźsszelben talĂĄlkozott Andris Piebalgsszal, az uniĂł energiaĂźgyi biztosĂĄval is. A megbeszĂŠlĂŠs cĂŠlja az volt, hogy az EU BizottsĂĄg is tĂĄmogassa a Nabucco-gĂĄzvezetĂŠk finanszĂ­rozĂĄsĂĄt, valamint a projektnek politikai tĂĄmogatĂĄst nyĂşjtĂł nemzetkĂśzi testĂźlet (International Nabucco Board) felĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt.
A Nabucco szimpĂłziumon az előzetes tervek szerint jelen volt az EurĂłpai Parlament kĂźlĂźgyi bizottsĂĄgĂĄnak elnĂśke ĂŠs az EurĂłpai BizottsĂĄg magas rangĂş kĂŠpviselői, valamint az eurĂłpai parlamenti kĂŠpviselők mellett jelen lesz a magyar Nabucco-nagykĂśvet is. KĂŠpviseltettĂŠk magukat a Nabucco projektben ĂŠrintett orszĂĄgok brĂźsszeli ĂĄllandĂł kĂŠpviseletei, illetve azok az uniĂłs pĂŠnzintĂŠzetek, amelyeknek szerepe lehet a beruhĂĄzĂĄs finanszĂ­rozĂĄsĂĄban. A tĂŠmĂĄk kĂśzĂśtt szerepelt a kormĂĄnykĂśzi megĂĄllapodĂĄsok lezĂĄrĂĄsĂĄnak ĂŠs a vĂĄlsĂĄg lehetsĂŠges hatĂĄsainak Ăźgye, az uniĂłs finanszĂ­rozĂĄsi forrĂĄsok bevonĂĄsĂĄnak kĂŠrdĂŠse, de a rendezvĂŠnyen szĂłba kerĂźltek a kĂśzĂśs energiapolitika kialakĂ­tĂĄsĂĄnak legfontosabb vetĂźletei is.