close
Az oroszok betartják az OPEC-nek tett ígéretüket
Egyéb - Olaj

Az oroszok betartják az OPEC-nek tett ígéretüket

Oroszország mától napi 150 ezer hordóval csökkenti olajexportját – írja a Napi Online.Oroszország mától napi 150 ezer hordóval csökkenti olajexportját – jelentette be hivatalosan is az Itar-Taszsz, miután Kaszjanov miniszterelnök aláírta az erről szóló rendeletet. Az oroszok tavaly december elején hosszú huzavona után ígérték meg a kitermelés és az export visszafogását; az OPEC részben ettől tette függővé, hogy ugyancsak mától összesen napi 1,5 millió hordóval szűkítse kínálatát.

A nem OPEC-tag Oroszország számára annak idején nagyrészt az olaj drágulása tette lehetővé, hogy kimásszon az 1998. évi pénzügyi válságból. A kormány most úgy látja, hogy wgy 20-25 dollár közti olajár még elfogadható mind az orosz költségvetés, mind az olajfogyasztók szempontjából. Az idei büdzsé tervezésekor 18,50 dolláros átlagárat vettek alapul, az efölötti ár kényelmesen lehetővé teszi az orosz adósságszolgálat teljesítését.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.