close
Az orosz piacra szállít nukleáris technológiát a Ganz
Atom - Egyéb

Az orosz piacra szállít nukleáris technológiát a Ganz

A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó (Ganz EEG) Kft.- a Ganz Holding Zrt. és az orosz Atomenergomas Nyrt. gépgyártó csoport leányvállalata – három évtized után újra atomerőművi átrakóberendezést gyártott és szállít az orosz piacra mintegy 700 ezer euró értékben – jelentették be csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Simon Béla, a Ganz EEG Kft. főmérnöke elmondta: a Leningrádi Atomerőmű 2-es kiépítésű 1-es blokkjához a mintegy 45 tonna súlyú berendezést a jövő héten több napon át adják át a megrendelőnek Budapesten, ezt követően szállítják ki szétszerelve a Szentpétervár melletti Szosznovij Borban épülő, új típusú, 1200 megawattos, nyomott vizes blokkokkal készülő atomerőműbe.

A főmérnök hangsúlyozta, hogy a gyártás mellett a kivitelezési munkához szükséges részletrajzokat, az anyagok és a technológiák megfeleltetését, honosítását a Ganz szakemberei végezték el. Az orosz tervek alapján most elkészült új típusú átrakógép megfelel a Fukusima utáni legszigorúbb földrengésállósági követelményeknek, és ellenáll a Richter-skála szerinti 6 erősségű földrengéseknek is. A cég szándéka, hogy folyamatosan fejlessze az átrakógépeit a biztonság folyamatos növelése és az aktuális korszerűsítések érdekében – emelte ki Simon Béla főmérnök.

Kecskés István, a Ganz EEG Kft. projektvezetője elmondta: a cég a korábbi Ganz révén három évtizedes tapasztalattal rendelkezik atomerőművi átrakógépek tervezésében és gyártásában. A cég tájékoztatása szerint a paksi átrakógépek mellett a Ganz 1985-ben a Kalinyini atomerőmű 2-es blokkjához szállított egy MP-1000-es átrakógépet. Ukrajna, Csehország, Szlovákia és Bulgária atomerőműveiben működnek a Ganz berendezései. A mostanival együtt összesen legyártott 22 gépből eddig 18-at újított fel a vállalat, ezek közül legutóbb a szlovákiai Mohi és a csehországi Dukovany átrakó teljes rekonstrukcióját végzik, de nemrég árajánlati felhívást kapott a vállalat a svédországi Vattenfall cégtől is átrakóberendezések gyártására.

A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. 2008-ban alakult, jelenleg a Ganz Holding Zrt. és Atomenergomas Nyrt. tulajdonában van. Az atomerőművi átrakóberendezések mellett a Ganz EEG Kft. közepes- és nagyméretű vízszivattyúkat, olajipari és környezettechnológiai berendezések is gyárt.
Az Atomenergomas Nyrt. a Roszatom orosz állami konszern energetikai gépgyártó csoportja, amely komplex megoldásokat kínál az atom- és hőerőművi valamint olaj- és gázipari berendezések terén. Több mint 50 termelő, mérnöki és tudományos-kutató egységgel rendelkezik Oroszországban és külföldön.

A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. tavaly az előző évi két és félszeresére, 3 milliárd 866 millió forintra növelte árbevételét, ebből 823,7 millió forintot belföldön, több mint 3 milliárd forintot exportból realizált. A cég múlt évi adózott eredménye meghaladta a 332 millió forintot a 2011. évi 816 millió forint veszteséggel szemben. A veszteség ledolgozása, a nyereség elérése mögött az húzódik meg, hogy a bevételeket jelentősen növelni, a költségeket pedig csökkenteni tudták. A cég rendelésállománya jelenleg mintegy 4,5 milliárd forint.