close
Az orosz atomreaktor már úszni is tud
Atom - Egyéb

Az orosz atomreaktor már úszni is tud

A Roszenergoatom 2013. szeptember 27-én közölte: az első reaktor behelyezésével mérföldkőhöz érkezett az első úszó atomerőmű építése. A 220 tonnás egységet az OKBM Afrikantov gyártotta, azt sikeresen beemelték a hajótestbe.

Az Akademik Lomonoszov úszó atomerőmű az első olyan berendezés, mely alkalmas lesz villamos energia, hő és édesvíz biztosítására olyan területeken, ahol nem megoldható egy erőmű hagyományos módon történő építése. Az úszó atomerőművet egy erre a célra épített dokkban építik Szentpéterváron, a tervek szerint 2016 szeptemberére készülnek el. A Roszatom tájékoztatása szerint az Akademik Lomonoszovot a távol-keleti Kamcsatka régióban található Viljucsinszkba fogják küldeni üzemi tesztelésre. A Roszatom hét további ilyen atomerőmű építését tervezi, ezek közül négy várhatóan az északi Jakutföldre megy – írta a NucNet.

A Roszatom tájékoztatása szerint az úszó atomerőművek – melyek nem önjáróak, vonatásra van szükségük – egyszerre tudnak villamos energiát és hőt előállítani, de emellett alkalmazhatók tengervíz sótalanítására is. A 21 000 tonnás hajóba két KLT-40S típusú atomreaktor szerelnek, melyeknek egyenként 35 MW a villamos teljesítménye. Ezzel egy 200 000 lakost számláló települést lehet ellátni.

A KLT-40S moduláris nyomottvizes reaktor, termikus teljesítménye 125 MW. Az egység része a reaktortartály, a gőzfejlesztők, a keringető szivattyúk, egy térfogat-kompenzátor, hőcserélők, szelepek, csővezetékek. Az Akademik Lomonoszov építése 2007-ben kezdődött, 2011-ben rövid időre felfüggesztették anyagi problémák miatt. Az Orosz Nukleáris Társaság szerint számos ország érdeklődik az úszó atomerőmű iránt.