close
Az OPEC végnapjai
Egyéb - Olaj

Az OPEC végnapjai

Az OPEC elvesztette meghatározó szerepét az olajvilágpiacon, miután a szervezeten belüli fegyelem és összetartozás feloldódni látszik, amit felgyorsít a palaoljatermelők nagyobb rugalmassága, rövidebb termelési ciklusa. Az olajkartell tagjai a saját életbenmaradásukért közdenek a zuhanó olajárak közepette, anyagilag nem igen tudnak már egymás segítségére lenni. Az iráni szaúdi szembenállás pedig végképp megakadályozott bármiféle közös lépést az elmúlt hónapokban. Az Oroszországgal közös OPEC fellépés a termelés befagyasztására kudarcba fulladt. Mindezek eredményeként a szervezet tagjai számára ma már nem sok előnnyel jár a tagság – állapítja meg az oilprice.com elemzője.

Az öböl menti országok számára előnyösebb lehet a Golf Cooperation Council (GCC) erősítése. A tagok, Bahrein, Kuwait, Oman, Katar, és az Egyesült Araba Emirátusok, a világ ismert kőolajkészleteinek 40 százalékát ellenőrzik. A földrajzi helyzetük, az olajtól való fügésük, és egymáshoz való közelségük okán különösen jó helyzetben vannak, hogy segítsék egymást – érvel az oilprice.com elemzője, aki szerint követniük kellene az EU közös piaci megközelítését, és együtt fellépni a piacon.

Az elemző szerint a GCC hatékony lehetne az olajárak irányításában is, amit erősíthet a három olajóriás, a Saudi Aramco, a Qatar Petroleum és a Kuwait Petroleum összefogása, amelyek komoly ázsiai piaci részesedéssel rendelkeznek. Ha sikerül ezt az erős szövetséget létrehozni – írja az oilprice.com – akkor nemcsak egyszerűen sikeres üzleti társulás jön létre, hanem erős politikai szereplőként az EU, az Egyesült Államok és az Ázsia fontos partnerei lesznek.