close
Az OPEC csökkenő olajigény növekedést vár jövőre
Blog - Egyéb - Olaj

Az OPEC csökkenő olajigény növekedést vár jövőre

Az OPEC mĂłdosĂ­totta nĂŠhĂĄny előrejelzĂŠsĂŠt, mely szerint jĂśvőre kisebb lendĂźlettel nő az olajigĂŠny, mint egy hĂłnapja hitte is kisebb lesz a rajta kĂ­vĂźli termelők egyĂźttes kĂ­nĂĄlata is.
Az OPEC oktĂłberben napi 30,998 milliĂł hordĂłra nĂśvelte olajtermelĂŠsĂŠt a szeptemberre becsĂźlt 30,731 milliĂłrĂłl, jĂłrĂŠszt Angola, Irak ĂŠs SzaĂşd-ArĂĄbia nagyobb termelĂŠsĂŠnek kĂśszĂśnhetően. LegutĂłbbi havi olajpiaci elemzĂŠsĂŠben a kartell azt Ă­rta, hogy SzaĂşd-ArĂĄbia napi 8,62 milliĂł hordĂłrĂłl napi 8,73 milliĂłra nĂśvelte a termelĂŠsĂŠt, mikĂśzben Angola szerĂŠnyebb nagysĂĄgĂş 46,700 ezer hordĂłval, Irak pedig 64,400 ezer hordĂłval adott tĂśbbet. Az
OPEC becslĂŠse mĂĄsodlagos forrĂĄsokon alapul, Ă­rja a Platts.

A termelĂŠsi kvĂłtĂĄval rendelkező tĂ­z OPEC-tag – vagyis az Angola ĂŠs Irak nĂŠlkĂźli szervezet – napi ĂĄtlagban 27,015 milliĂł hordĂł olajat hozott a felszĂ­nre a mĂşlt hĂłnapban, vagyis tĂśbbet, mint a szeptemberi 26,85 milliĂłrĂłl. Ez mĂĄr nem sokkal maradt el attĂłl a napi 27,253 milliĂł hordĂłs termelĂŠsi cĂŠltĂłl, ami novembertől hatĂĄlyos a kartell sajĂĄt dĂśntĂŠse szerint. EmlĂŠkezetes, hogy a tĂ­z OPEC-tag szeptember kĂśzepĂŠn megĂĄllapodott, hogy ettől a hĂłnaptĂłl egyĂźtt napi fĂŠlmilliĂł hordĂłval bővĂ­tik kĂ­nĂĄlatukat. A tĂśbbet főleg IrakbĂłl ĂŠs AngolĂĄbĂłl vĂĄrhatĂł, s remĂŠlhetőleg segĂ­t megnyugtatni a vilĂĄg olajpiacait. JĂł lenne, ha ezzel az ĂĄrak is esnĂŠnek, amelyeket elsősorban a nem-OPEC orszĂĄgok erős kereslete hajtott fel az elmĂşlt hĂłnapokban.

MindazonĂĄltal az OPEC napi 80 ezer hordĂłval lejjebb vette a 2008-as globĂĄlis olajigĂŠnyre vonatkozĂł előrejelzĂŠsĂŠt az előző havihoz kĂŠpest, Ă­gy most napi ĂĄtlagban 87,01 milliĂł barreles keresletet feltĂŠtelez. Ebben benne van az ez ĂŠvre vĂĄrt napi 1,1 milliĂł hordĂłs nĂśvekedĂŠs is. Az OPEC csĂśkkentette a rajta kĂ­vĂźli termelők jĂśvőre vĂĄrhatĂł egyĂźttes termelĂŠsĂŠre vonatkozĂł jĂłslatĂĄt is. Eszerint e termelő csoport napi 110 ezer hordĂłval kevesebb, vagyis napi 51,26 milliĂł hordĂł olajat fog adni jĂśvőre az előzőleg feltĂŠtelezettnĂŠl, de mĂŠg Ă­gy is napi egymilliĂł hordĂłval tĂśbbet az idei napi 50,23 milliĂł hordĂłnĂĄl.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.