close
Az OMV úgy megy el hazánkból, hogy itt marad
Egyéb - Olaj

Az OMV úgy megy el hazánkból, hogy itt marad

Az osztrĂĄk OMV jelentős lĂŠtszĂĄmleĂŠpĂ­tĂŠst kĂśvetően, mĂĄra Pozsonyba kĂśltĂśztette MagyarorszĂĄgon műkĂśdő kĂśzponti rĂŠszlegeinek jĂł rĂŠszĂŠt – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Ennek keretĂŠben ez ĂŠv elejĂŠvel az OMV HungĂĄria ĂŠlĂŠn PĂŠcsi-SzabĂł MiklĂłst MĂźller Zsolt, az olajvĂĄllalat cseh, szlovĂĄk ĂŠs magyar kĂşthĂĄlĂłzati vezetője vĂĄltotta. Az Ăşj Ăźgyvezető mĂĄr PozsonybĂłl irĂĄnyĂ­tja a hazai tĂĄrsasĂĄgot. A MagyarorszĂĄgon, elsősorban az OMV-tĂśltőĂĄllomĂĄsok gĂśrdĂźlĂŠkeny műkĂśdĂŠsĂŠt segĂ­tő csaknem szĂĄz dolgozĂł harmadĂĄt tavaly fokozatosan leĂŠpĂ­tettĂŠk. NemrĂŠg egy jĂłval kisebb irodĂĄba is kĂśltĂśztek – mellesleg a Mol-szĂŠkhĂĄz tőszomszĂŠdsĂĄgĂĄba.MĂźller ZsolttĂłl megtudtuk: a tavaly lezajlott kĂśltĂśzĂŠs keretĂŠben a cseh, szlovĂĄk ĂŠs magyar tevĂŠkenysĂŠgĂźknek tĂśbbek kĂśzĂśtt a szĂĄmlĂĄzĂĄsi, kĂśnyvelĂŠsi vagy callcenter-szolgĂĄltatĂĄsa kerĂźlt ĂĄt a pozsonyi kĂśzpontba. A lĂŠpĂŠsnek ĂŠsszerűsĂ­tĂŠsi okai vannak. Az OMV HungĂĄria Ăşj budapesti szĂŠkhelyĂŠnek kivĂĄlasztĂĄsĂĄban semmifĂŠle szempontot nem jelentett annak Mol-szĂŠkhĂĄzhoz viszonyĂ­tott tĂĄvolsĂĄga – szĂśgezte le. Az ĂśsszevonĂĄsokkal elĂŠrt megtakarĂ­tĂĄsok mĂŠrtĂŠkĂŠt az Ăźgyvezető nem kĂ­vĂĄnta megjelĂślni. FelvetĂŠsĂźnkre leszĂśgezte: a lĂŠpĂŠs nem hozhatĂł semmifĂŠle ĂśsszefĂźggĂŠsbe azzal, hogy az OMV hĂĄrom ĂŠve sikertelenĂźl tĂśrekedett a Mol felvĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄra.

Az ĂĄtszervezĂŠs ĂşgyszintĂŠn semmifĂŠle negatĂ­v hatĂĄst nem gyakorol magyarorszĂĄgi tĂśltőĂĄllomĂĄs-hĂĄlĂłzatuk helyzetĂŠre – szĂśgezte le MĂźller Zsolt. Jelenleg 178 kĂştjuk van. (Ezzel a Mol ĂŠs a Shell utĂĄn a piac harmadik legnagyobb szereplői.) A magyar hatĂĄr kĂśzelĂŠben fekvő schwechati nomĂ­tĂłbĂłl a korĂĄbbiaknak megfelelően tovĂĄbbra is szĂĄllĂ­tanak a honi piacra. (A szĂĄzhalombattai, pozsonyi ĂŠs horvĂĄtorszĂĄgi finomĂ­tĂłival a tĂŠrsĂŠg tĂşlnyomĂł rĂŠszĂŠt ellĂĄtĂł Mol mellett Ă­gy az OMV nĂĄlunk az egyetlen szĂĄmottevő alternatĂ­v Ăźzemanyag-nagykereskedő.) Sem a tĂśltőĂĄllomĂĄs-ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠs, sem a -vĂĄsĂĄrlĂĄs kĂŠrdĂŠsĂŠvel nem foglalkoznak a korĂĄbbi ĂŠveknĂŠl nagyobb mĂŠrtĂŠkben: most MagyarorszĂĄgon nincs is eladĂł hĂĄlĂłzat – tette hozzĂĄ.

A vĂĄltĂĄs utĂĄn is ĂśnĂĄllĂł cĂŠgkĂŠnt megmaradĂł OMV HungĂĄria tavalyi pĂŠnzĂźgyi eredmĂŠnyeiről egyelőre nem kĂ­vĂĄnt beszĂĄmolni, de leszĂśgezte: a piac telĂ­tett, a gazdasĂĄgi kĂśrnyezet a magas ĂĄrak, az alacsony kereslet ĂŠs a vĂĄlsĂĄgadĂł miatt igen kedvezőtlen. IdĂŠn csupĂĄn arra szĂĄmĂ­tanak, hogy a helyzet a tavalyinĂĄl legalĂĄbbis nem lesz rosszabb. RemĂŠli, hogy a kĂśzeljĂśvőben mĂĄr jelentősen csĂśkkennek a nemzetkĂśzi olajĂĄrak, ami visszacsĂĄbĂ­thatja az embereket a kutakhoz. PĂŠcsi-SzabĂł MiklĂłs ĂŠrdeklődĂŠsĂźnkre a vĂĄltozĂĄssal kapcsolatban annyit kĂśzĂślt, hogy az OMV-nĂŠl tĂśltĂśtt tĂśbb ĂŠvtized utĂĄn kĂśzĂśs megegyezĂŠssel tĂĄvozott. A szakember jĂśvőjĂŠt a megĂşjulĂłenergia-iparban tervezi.

Tavaly ĂĄprilisban az OMV Ăşj struktĂşrĂĄt alakĂ­tott ki a csehorszĂĄgi, a szlovĂĄkiai ĂŠs a magyarorszĂĄgi tevĂŠkenysĂŠgĂŠvel kapcsolatban – fűzte hozzĂĄ cikktervezetĂźnkhĂśz az osztrĂĄk vĂĄllalat. Ennek cĂŠlja az Ăźgyvitel egyesĂ­tĂŠse ĂŠs ĂĄtszervezĂŠse a műkĂśdĂŠs hatĂŠkonysĂĄgĂĄnak fokozĂĄsa ĂŠs a versenykĂŠpessĂŠg nĂśvelĂŠsĂŠnek ĂŠrdekĂŠben. Az OMV HungĂĄria Ăşj irodĂĄi korszerűbbek, a kĂśltĂśzĂŠsről valĂł dĂśntĂŠs nem tavaly szĂźletett a kĂśltsĂŠgoptimalizĂĄlĂł stratĂŠgia rĂŠszekĂŠnt. MagyarorszĂĄg tovĂĄbbra is fontos piac marad az osztrĂĄk OMV-csoport szĂĄmĂĄra. Tavaly kĂźlĂśnbĂśző beruhĂĄzĂĄsokat hajtottak vĂŠgre, hogy bővĂ­tsĂŠk a magyarorszĂĄgi tĂśltőĂĄllomĂĄsokon nyĂşjtott szolgĂĄltatĂĄsaikat. Az OMV 2011-ben is folytatja ezt a fejlesztĂŠst (tĂśbbek kĂśzĂśtt megĂşjĂ­totta autĂłmosĂł rendszerĂŠt), hogy megfeleljen a vĂĄsĂĄrlĂłi igĂŠnyeknek – szĂśgeztĂŠk le a vĂĄllalatnĂĄl.