close
Az olajárcsökkenés is sújtja az orosz gazdaságot
Egyéb - Olaj

Az olajárcsökkenés is sújtja az orosz gazdaságot

Az ukrajnai válság járulékos hatásai mellett az olajárak csökkenése is jelentősen visszavetheti az orosz gazdaság növekedését, főleg hosszabb távon – jósolták helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai kiemelték, hogy az orosz exportban meghatározó súlyú uráli nyersolajféleség hordónkénti ára a júniusban mért 114 dolláros átlagról mára 100 dollár alá csökkent.
A ház elemzői közölték: számításaik szerint az egyensúlyos orosz költségvetéshez jelenleg 105 dolláros olajár szükséges. Jóllehet 2007-ben ehhez még elég volt 40 dolláros olajár is, az orosz kormány azonban – amely az elmúlt évtized korai szakaszában még megtakarította az olajexport-bevételeket – most elkezdte felélni e tartalékokat.

Rövid távon e tartalékokkal el lehet simítani a költségvetési hatásokat, hosszabb időtávra tekintve azonban jelentős károkat okozhat az orosz gazdaságnak, ha az olajárak tartósabban alacsony szinten maradnak – áll a Capital Economics tanulmányában. A cég szakérőinek becslése szerint minden 10 dollárnyi olajárcsökkenés csaknem 25 milliárd dollárral – az éves orosz hazai össztermék (GDP) 1,2 százalékával – csökkenti az orosz exportbevételeket, és 20 milliárd dollárral – a GDP-érték 1 százalékával – a költségvetés bevételeit.

A ház erre alapozva grafikus kimutatást állított össze arról, hogy különböző mértékű olajárcsökkenések milyen hatást gyakorolnának az orosz költségvetés és a folyómérleg egyenlegére. A kiszámított szélsőértékek szerint 150 dolláros hordónkénti olajár esetén a GDP-arányos orosz államháztartási egyenleg 4 százalékos, a folyómérleg-egyenleg 7 százalékos többletben zárna. Ha azonban az olajárak 50 dollárig zuhannának, az már 6 százalékos államháztartási és 6,5 százalékos folyómérleg-hiányt okozna a Capital Economics számításai szerint.

A cég jelenlegi előrejelzése az, hogy az uráli nyersolajtípus egységára 2015 végére 85 dollárig csökken, és ez a ház számítási modellje alapján várhatóan 2,3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt és 1,5 százalékos folyómérleg-deficitet okoz. Az olajárak csökkenése az orosz gazdaság egyik kulcsfontosságú jövedelemforrását apasztja, és ha tartós jelenséggé válik, az valószínűleg a hazai keresletet is gyengíteni fogja.
Mindezt egybevetve valószínűtlen, hogy az orosz gazdaság a következő 5-10 évben képes lenne évi 1-2 százaléknál nagyobb ütemű növekedésre – jósolták pénteki tanulmányukban a Capital Economics londoni közgazdászai.

Más nagy londoni házak előrejelzései szerint azonban az orosz-ukrán válság Ukrajnát összehasonlíthatatlanul súlyosabb növekedési kockázatokkal fenyegeti, mint Oroszországot, elsősorban a kelet-ukrajnai ipari bázist is érintő, elhúzódó fegyveres konfliktus és az Ukrajnával szembeni orosz szankciók miatt.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének új, meredeken rontott prognózisa 2014 egészére 7,8 százalékos, 2015-re 5,2 százalékos visszaesést valószínűsít az ukrán gazdaságban a cég által e két évre eddig várt 5,7 százalékos, illetve 1,1 százalékos GDP-mínusz helyett. A JP Morgan londoni elemzőinek felülvizsgált előrejelzése szerint az idei egész éves átlagon belül a harmadik negyedévben 8,3 százalékkal, a negyedik negyedévben 15,4 százalékkal zuhan éves összevetésben az ukrán hazai össztermék.