close
Az olaj ára – és aki megfizeti
Egyéb - Olaj

Az olaj ára – és aki megfizeti

Antonia Juhasz, magyar szĂĄrmazĂĄsĂş amerikai politolĂłgus, demokrata kongresszusi kĂŠpviselők korĂĄbbi munkatĂĄrsa szerint a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok felhasznĂĄlĂĄsĂĄnak fĂŠkje a nagyipar ĂŠs a nagypolitika ĂśsszefonĂłdĂĄsa – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

HĂŠtfőn februĂĄr Ăłta előszĂśr ment hordĂłnkĂŠnti 90 dollĂĄr alĂĄ a fekete arany ĂĄra. Sőt a kereslet visszaesĂŠse miatt egyes előrejelzĂŠsek szerint hamarosan a jĂşlius kĂśzepi csĂşcs, a tĂśbb mint 147 dollĂĄros ĂĄr felĂŠre csĂśkkenhet. Antonia Juhasz iparĂĄgi elemzővel, “Az olaj zsarnoksĂĄga” szerzőjĂŠvel beszĂŠlgettĂźnk az energia, az amerikai elnĂśkvĂĄlasztĂĄsi hajrĂĄ ĂŠs az iraki hĂĄborĂş kapcsĂĄn. Az Oil Change International ĂŠs az Institute for Public Policy San FranciscĂłban ĂŠlő munkatĂĄrsa a HarperCollins kiadĂłnĂĄl megjelent kĂśnyve bemutatĂłjĂĄra ĂŠrkezett Washingtonba.

Hogyan jelenik meg az olajkĂŠrdĂŠs a kampĂĄnyban?

– Az olaj ĂĄra szinte mindennel ĂśsszefĂźgg. Kezdve attĂłl, hogy mennyiĂŠrt tankolhatunk a benzinkĂştnĂĄl, a gazdasĂĄg egĂŠszĂŠn, kis-, ĂŠs nagyvĂĄllalatokon ĂĄt az iraki hĂĄborĂşig, illetve addig, hogy a vilĂĄg milyen kĂŠpet alakĂ­t ki az EgyesĂźlt ÁllamokrĂłl. Éppen ezĂŠrt a kampĂĄnyban is megkerĂźlhetetlen. A kĂŠt fő jelĂślt meglehetősen kĂźlĂśnbĂśző mĂłdon igyekszik magĂĄt pozĂ­cionĂĄlni ebben a kĂŠrdĂŠsben. Az olajipar pedig ĂŠrzi, hogy sorsdĂśntő vĂĄlasztĂĄsrĂłl van szĂł. Nyolc ĂŠvvel ezelőtt minden korĂĄbbinĂĄl tĂśbb pĂŠnzt pumpĂĄltak a republikĂĄnus kampĂĄnyba, hogy George W. Busht juttassĂĄk a FehĂŠr HĂĄzba. Most Ăşgy tűnik, tĂşltesznek ezen az 1,6 milliĂł dollĂĄron is: tĂśbbet adnak a McCain-Palin pĂĄrosnak.

Mi vĂĄrhatĂł John McCain elnĂśksĂŠge esetĂŠn? Mennyiben kĂśveti Bushnak az ĂłriĂĄsvĂĄllalatokat tĂĄmogatĂł politikĂĄjĂĄt?

– McCain menet kĂśzben vĂĄltoztatott az ĂĄllĂĄspontjĂĄn, hogy pĂŠnzeljĂŠk, illetve megvĂĄlasszĂĄk. Az olaj-, ĂŠs gĂĄzipar akkor kezdett el befizetni a kampĂĄnyĂĄba, amikor feladta ellenkezĂŠsĂŠt a tengeri fĂşrĂĄsokkal szemben. Arizona szenĂĄtorakĂŠnt mĂŠg a Bush-fĂŠle energiatĂśrvĂŠny ellen szavazott, mĂĄra mĂĄr teljes egĂŠszĂŠben a magĂĄĂŠvĂĄ tette annak elemeit. Irak-politikĂĄjĂĄn viszont nem kellett sokat vĂĄltoztatnia, kezdettől fogva tĂĄmogatta a hĂĄborĂşt, ĂŠs az amerikaiak jelentős rĂŠszĂŠnek vĂŠlemĂŠnyĂŠvel ellentĂŠtben ma is ellenzi, hogy meghatĂĄrozzuk a csapatkivonĂĄs időpontjĂĄt.

Az iraki hĂĄborĂş kapcsĂĄn kezdettől fogva felmerĂźlt, hogy mekkora anyagi hasznot hozhat. Öt ĂŠs fĂŠl ĂŠv elmĂşltĂĄval mennyiben szorult vissza ez az ĂŠrvelĂŠs?

– Az egyik kulcskĂŠrdĂŠs, amelyben a Bush-kormĂĄny ĂĄttĂśrĂŠst akart elĂŠrni Irakban, hogy az olajipar ĂĄllami modelljĂŠt magĂĄnosĂ­tottra cserĂŠlje, mĂŠgpedig Ăşgy, hogy az ne csak korlĂĄtlan szolgĂĄltatĂĄsi szerződĂŠseken keresztĂźl lĂĄssa el a nagy amerikai cĂŠgeket – idĂĄig mĂŠg az irakiak maguk is elmennek. Hanem harmincĂŠves kontraktusok rĂŠvĂŠn az EgyesĂźlt Államok olajipara a fĂśld alatti szĂŠnhidrogĂŠnkincs feletti teljes rendelkezĂŠst is megszerezze, kivĂŠve a tulajdonjogot. Vagyis a kitermelĂŠst ĂŠrintő dĂśntĂŠseket is hozhasson, amelyekkel nĂśvelheti az olajpiac irĂĄnyĂ­tĂĄsĂĄban jĂĄtszott szerepĂŠt. Nos, ezt eddig nem sikerĂźlt elĂŠrnie. Az esemĂŠnyek alakulĂĄsa nem igazolta a vĂĄrakozĂĄsaikat. MegdĂśntĂśttĂŠk SzaddĂĄm Huszein uralmĂĄt, megszĂĄlltĂĄk az orszĂĄgot, ĂĄtalakĂ­tottĂĄk politikai ĂŠs gazdasĂĄgi műkĂśdĂŠsĂŠnek kereteit, elbocsĂĄtottak 120 ezer ĂĄllami alkalmazottat, hogy Ăşj arcokkal vĂĄlthassĂĄk fel őket, de ezt a rendelkezĂŠsi jogot az iraki olajkincs felett egyelőre nem sikerĂźlt kivĂ­vniuk. Ennek oka pedig a kezdettől fogva ĂŠrezhető erős ellenĂĄllĂĄs az amerikai jelenlĂŠttel szemben.

– Az alaszkai Sarah Palin a sarkkĂśri termĂŠszetvĂŠdelmi terĂźleten is fĂşrna, McCain ezt ellenzi. Mennyire jelentős ez a vĂŠlemĂŠnykĂźlĂśnbsĂŠg?

 

– Maga a terĂźlet termĂŠszetesen fontos, de az olaj teljes, gazdasĂĄgi ĂŠs politikai ĂśsszefĂźggĂŠsrendszerĂŠt tekintve ez egy rĂŠszletkĂŠrdĂŠs. Palin mĂŠg a Bush-kormĂĄnynĂĄl is radikĂĄlisabb. Úgy vĂŠlem, szĂĄmos oka van annak, hogy őt vĂĄlasztottĂĄk republikĂĄnus alelnĂśkjelĂśltnek, ĂŠs az egyik feltĂŠtlenĂźl az iparĂĄghoz valĂł rĂŠgi kĂśtődĂŠse volt.

 

– A pĂŠnzĂźgyi vĂĄlsĂĄg kissĂŠ hĂĄttĂŠrbe szorĂ­totta most az energiapolitikai aggodalmakat. Mi az esĂŠlye mĂŠgis kĂśzĂŠptĂĄvon a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok elterjedĂŠsĂŠnek az EgyesĂźlt Államokban? Éppen itt, ahol az ĂŠletforma alapja az ĂźzemanyagfalĂł autĂł.

 

– Az origĂłt ebben a nagyvĂĄllalatok, a Shell, a BP, az Exxon Mobil elkĂŠpesztő, a gazdasĂĄgtĂśrtĂŠnetben pĂŠldĂĄtlan mĂŠrtĂŠkű extraprofitja, illetve a gazdasĂĄgi tőkĂŠnek a politikai tőkĂŠvel valĂł ĂśsszefonĂłdĂĄsa jelenti, ami nem fĂźggetlen az USA-nak a vilĂĄgban jĂĄtszott szerepĂŠtől sem. Ugyanakkor egyre inkĂĄbb tudatosul az ĂŠghajlatvĂĄltozĂĄs jelentősĂŠge. NyilvĂĄnvalĂł, hogy a fosszilis energiĂĄtĂłl a kĂśrnyezetkĂ­mĂŠlő forrĂĄsok irĂĄnyĂĄban kellene elmozdulni. Ez azonban az emlĂ­tettek miatt komoly ellenĂĄllĂĄsba ĂźtkĂśzik. Azzal, hogy Amerika huszonhĂŠt ĂŠv utĂĄn lehetővĂŠ tette a tengeri fĂşrĂĄsokat, jelentősen hozzĂĄjĂĄrul az ĂźveghĂĄzhatĂĄs tovĂĄbbi nĂśvelĂŠsĂŠhez, itt ugyanis hĂşszszoros a kĂĄrosanyag-koncentrĂĄciĂł. Az olaj ĂĄrĂĄt alakĂ­tĂł tĂŠnyezők sem ĂŠppen ĂŠrdektelenek. Szerintem az amerikai ĂĄrutőzsdei kereskedĂŠs szabĂĄlyozatlansĂĄga fontosabb tĂŠnyező ebben, mint az a szerep, amelyet az OPEC, az oroszok vagy a kĂ­naiak jĂĄtszanak.

 

– Vannak azĂŠrt előremutatĂł kĂ­sĂŠrletek. Michael Bloomberg, New York polgĂĄrmestere nemrĂŠg vĂĄzolta fel tervĂŠt: szĂŠlkerekekkel szerelnĂŠ fel a metropolis felhőkarcolĂłit, partjait, hĂ­djait.

 

– A vĂĄltozĂĄs nem Ăşgy megy vĂŠgbe, hogy egyszer csak felĂŠbredĂźnk, ĂŠs azt lĂĄtjuk, gazdasĂĄgunk ĂŠvszĂĄzados alapjai az ĂŠjszaka folyamĂĄn hirtelen elillantak. Rengeteg terĂźleten kell kĂ­sĂŠrletezni a tiszta energiĂĄval, EurĂłpĂĄhoz hasonlĂłan nĂĄlunk is szĂźksĂŠg lenne pĂŠldĂĄul a tĂśmegkĂśzlekedĂŠs tudatosĂ­tĂĄsĂĄra.

 

– Kire fog szavazni?

 

– Barack ObamĂĄra, bĂĄr ez, hangsĂşlyozom, a sajĂĄt vĂĄlasztĂĄsom, nem azon szervezetek vĂŠlemĂŠnyĂŠt tĂźkrĂśzi, amelyeknek dolgozom. Ez nem jelenti azt, hogy szĂĄz szĂĄzalĂŠkban egyetĂŠrtenĂŠk a politikĂĄjĂĄval. De őt tartom a legalkalmasabb jelĂśltnek azon vĂĄltozĂĄsok keresztĂźlvitelĂŠre, amelyeken kollĂŠgĂĄimmal egyĂźtt dolgozom, ĂŠs amelyekre utaltunk most. Obama nem ĂŠrt mĂŠg a “jĂĄtĂŠk vĂŠgĂŠre”, de jĂł Ăşton indult el.

 

– MiĂŠrt nem Ralph Naderre? Ő mĂŠg tĂĄvolabb ĂĄll az ĂłriĂĄsvĂĄllalatoktĂłl…

 

– ValĂłban, ő sok tekintetben mĂŠg kĂśzelebb ĂĄll az elkĂŠpzelĂŠseinkhez. De egyszerűen nem gondolom, hogy befuthat, mint jelĂślt. A szavazĂĄs nem pusztĂĄn szemĂŠlyes szimpĂĄtia kĂŠrdĂŠse.

 

– Magyar neve van. BeszĂŠli is a nyelvĂźnket?

 

– Csak egy kicsit. Én mĂĄr az EgyesĂźlt Államokban szĂźlettem. Az apĂĄm 1948-ban jĂśtt ki AmerikĂĄba, a nagyapĂĄm, JuhĂĄsz Vilmos ismert keresztĂŠnydemokrata volt. IdőnkĂŠnt Budapestre lĂĄtogatok. MĂĄr tizenhĂŠt ĂŠvesen, a spĂłrolt pĂŠnzemből oda utaztam, mert kĂ­vĂĄncsi voltam a gyĂśkereimre, a rokonaimra. Az egyik, amire tinĂŠdzserkĂŠnt emlĂŠkszem, az volt, mĂŠg persze a 80-as ĂŠvekben, hogy nem lĂĄttam az utcĂĄn a mĂŠlyszegĂŠnysĂŠg nyomait, hajlĂŠktalanokat.