close
Az MVM beszállt az ENKSZ-be
Áram - Gáz

Az MVM beszállt az ENKSZ-be

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. tőkeemelés útján 50%-os befolyást szerzett az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-ben. A nemzeti energetikai társaságok hosszú távú, kölcsönös előnyökön alapuló együttműködése kiemelt jelentőségű a kormányzati energiastratégiai célok megvalósítása szempontjából – tudatta közleményében az ENKSZ.

Az ENKSZ 2016. december 5-én adásvételi szerződést írt alá az EDF DÉMÁSZ Zrt. 100%-os részvénycsomagjának megvásárlásáról az EDF International S.A.S.-val. A tranzakció a hatósági jóváhagyásokat követően előreláthatólag 2017 elején zárulhat. Az ENKSZ részben saját, részben külső forrásból finanszírozza a tranzakciót. Ez utóbbit az MVM Csoport biztosítja, amely ezzel az ENKSZ résztulajdonosa lett.

A két nemzeti tulajdonú vállalat együttműködése és tulajdonosi összefonódása révén válik lehetővé a DÉMÁSZ megvásárlása. Az MVM Csoport ezzel a tranzakcióval, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltatón keresztül aktívabb részesévé válhat a fogyasztók közvetlen ellátásának. Az ENKSZ pedig a tulajdonosok stratégiai céljait szem előtt tartva, kialakítja és működteti a hosszútávon fenntartható nemzeti közműszolgáltatási rendszert.

A nemzeti közműszolgáltatási rendszer kialakításáért és fejlesztésért felelős ENKSZ továbbra is önállóan gazdálkodó és piaci jelenléttel bíró társaságként működik a magyar energiapiacon. A Magyar Állam és az állami tulajdonú MVM 50-50%-os együttműködési viszonyrendszerének kialakításával az ENKSZ hatékonyan segítheti azon kormányzati célkitűzés megvalósítását, hogy a hazai ellátásbiztonság további erősítése mellett fenntarthatóvá váljanak a rezsicsökkentés eredményei a földgáz, a villamos energia és a jövőben akár egyéb közműszolgáltatási területeken is.