close
Az ipari fogyasztóknál áremelkedést hozott az új esztendő
Áram - Blog - Egyéb - Interjúk

Az ipari fogyasztóknál áremelkedést hozott az új esztendő

A magyarországi közép- és kisvállalkozások villamosenergia költségei 11-12 százalékkal emelkedhetnek a január 1-től érvényes, új hálózati tarifák alapján, a nagyfeszültségen vételező ipari energiafogyasztók ugyanakkor akár 30 százalékkal is többet fizethetnek kilowattóránként az áramért.

Az ipari fogyasztók versenyképességét ronthatja a megújuló energiaforrások fejlsztését támogató kötelező átvételi rendszer (KÁT) szabályainak módosítása is, ami – az energiainfo.hu legfrissebb elemzése szerint – mintegy 14 milliárd forintot csoportosít át a háztartási fogyasztók költségeiből, az áramkereskedőkhöz, illetve a szabadpiacon vásárló ipari fogyasztókhoz. Ezekre a lépésekre, a lakossági rezsiköltségek 10 százalékos csökkentése miatt volt szükség. A magyarországi energiapiacon évtizedek óta tomboló keresztfinanszírozásra tett rá egy lapáttal a törvényhozás – mondta Drucker György, a szakportál vezető elemzője, a KÁT rendszer átalakításával kapcsoaltosan.

A hálózati tarifák emelkedése a középfeszültségen vételező kkv-k esetében 19 százalékos, ami a KÁT terhek növekedésével együtt, a végfelhasználói árak 11-12 százalékos emelkedését fogja eredményezni a számításaink szerint. A hatóságilag megállapított hálózati tarifák a nagy ipari energiafogyasztók esetében, mint például a nagy autógyárak, akár a 30 százalékot is elérhetik. Nyilvánvaló, hogy folytatódik a magyar energiapiacon több, mint egy évtizedes gyakorlat, amely szerint az ipari energiafogyasztók finanszírozzák az alacsony háztartási energiaárakat. A lakossági gáz- és áramár csökkentése 3,7 millió áramfogyasztó és 3,3 millió gázfogyasztó háztartást érint majd.

A bejelentés részleteit itt olvashatja!

A Mavir adatai szerint a nettó magyarországi villamosenergia-fogyasztás 2011-ben 36 358 gigawattóra volt, ebből az áramszolgáltatók értékesítése 12 888 gigawattóra. A háztartások villamosenergia-fogyasztása tavaly 10 879 gigawattórát tett ki. Magyarországon a lakossági villamos energia átlagára 2011-ben adókkal együtt 0,168 euró volt kilowattóránként. Ezzel az EU-tagországok között a középmezőnybe tartozik, hiszen például Dániában 0,294 euró volt, Németországban 0,253 euró. Ugyanekkor Bulgáriában 0,085, Észtországban 0,101 euró.

Ehhez járul még a KÁT rendszer szabályainak megváltoztatása. A megújuló források hasznosításának ösztönzésére szolgáló kötelező átvétel rendszerében eddig valamennyi energiafogyasztó részt vett, az egyetemes szolgáltatás keretében, hatósági áron ellátott háztartások, közintézmények éppúgy, mint az energiát a szabadpiacon beszerző ipari energiafogyasztók, vagyis a magyarországi vállalkozások, a multinacionális cégek leányválallataitól, a kis- és közepes vállalkozásokon át, a családi vállalkozásokkal bezárólag.

Az elmúlt évi adatokat alapul véve a nettó villamosenergia fogyasztás 36,3 terawattórás mennyiségének 35 százaléka jut az egyetemes szolgáltatás keretében vételező fogyasztókra. Ilyen arányban kerül felosztásra a nagyjából 4 terawattórányi kötelező átvétel keretében értékesített áram, amelynek KÁT-támogatás tartalma kilowattóránként 10 forint körül alakult 2011-ben – emlékeztet Drucker György. Ebből kiindulva – folytatja az energiainfo.hu vezető elemzője – az egyetemes szolgáltatás körébe tartozó vevők költségeiből összesen 14 milliárd forint kerülhet ki, vagyis a háztartási fogyasztók kilowattóránkénti díja nagyjából 1 – 1,10 forint körüli mértékben csökkenhet. Ez az összeg értelemszerűen a 10%-os előírt végfogyasztói árcsökkentésnek az egyetemes szolgáltatókra rótt terheit csökkenti. Ennek ellentételezése gyanánt a szabadpiaci szegmens fajlagos vásárlási árai durva becsléssel kilowattóránként 60 fillérrel emelkedhetnek.

Magyarországon egyébként  európai összehasonlításban nem számítanak magasnak az energiaárak, ellenben a nettó keresetek rendkívül alacsonyak, ennek következtében a munkaidő ráfordításban mérhető összehasonlítás lehangoló képet mutat – derül ki az energiainfo.hu korábbi elemzéséből.