close
Az időjárással az olaj ára is enyhülhet
Blog - Egyéb - Olaj

Az időjárással az olaj ára is enyhülhet

Új szelek fĂşjnak az olajpiacon. A hĂŠten a kereskedők ugyanis abban hisznek, hogy az eljĂśvendő amerikai recessziĂłval kevesebb olaj is fogy majd a vilĂĄg legnagyobb importőrĂŠnĂŠl. Persze ezt az ĂŠrvet mĂĄr jĂł nĂŠhĂĄnyszor hallhattuk a piactĂłl, de hĂĄt ha valamit sokszor hangoztatunk, az talĂĄn előbb-utĂłbb be is jĂśn. RĂĄadĂĄsul a meteorolĂłgusok szerint az ĂŠszak-nyugati rĂŠgiĂłban, ahol hagyomĂĄnyosan a legtĂśbb tĂźzelőolaj fogy, nĂŠmi enyhĂźlĂŠs vĂĄrhatĂł az időjĂĄrĂĄsban. Ez egy ilyen ideges piacon persze szintĂŠn ĂĄrcsĂśkkentő hatĂĄsĂş.

Ami tĂŠny az az, hogy a spekulatĂ­v alapok hĂŠtfőn egy komolyabb eladĂĄsi hullĂĄmba kezdtek, ennek ĂśrĂśmĂŠre mintegy 3 szĂĄzalĂŠkkal tornĂĄztĂĄk lejjebb a nyersolaj ĂĄrĂĄt. NĂŠmi erősĂśdĂŠst ugyan tapasztaltak a brĂłkerek az overnight kereskedĂŠs alatt, Ă­gy jelenleg egy hordĂł amerikai nyersolajĂŠrt 95,55 dollĂĄrt fizetnek. A londoni Brent ĂĄra pedig 94,8 dollĂĄr, mintegy 50 centes emelkedĂŠst kĂśvetően.

Az emlĂ­tett enyhĂźlĂŠs az időjĂĄrĂĄsban mintegy 40 szĂĄzalĂŠkos csĂśkkenĂŠst is hozhat a fűtőolaj felhasznĂĄlĂĄsban – ĂĄllĂ­tjĂĄk szakĂŠrtők, ĂĄm a brĂłkereket arra is figyelmeztetik, hogy az igencsak mĂŠlyre zuhant nyersolajkĂŠszletek csak limitĂĄlt olajĂĄr csĂśkkenĂŠst hozhatnak. A Reuters elemzői a mĂşlt hĂŠtre 900 ezer hordĂłs csĂśkkenĂŠst vĂĄrnak a nyersolajkĂŠszletben, Ă­gy tovĂĄbbra is 300 milliĂł hordĂł alatt maradhat a kĂŠszletadat.

A magas ĂĄrak ellenĂŠre persze az OPEC ismĂŠt sietett megjegyezni, hogy ez nem a kitermelĂŠs miatt van, s Ă­gy egy esetleges kvĂłtaemelĂŠs sem csĂśkkentenĂŠ az ĂĄrakat. VĂŠlemĂŠnyĂźk szerint ugyanis inkĂĄbb geopolitikai tĂŠnyezők okolhatĂłak a kialakult helyzetĂŠrt.

Ahogy elĂŠrtĂźk a 100 dollĂĄros hatĂĄrt, rĂśgtĂśn hallani lehetett olyan hangokat is, hogy most mĂĄr nincs megĂĄllĂĄs akĂĄr a 200 dollĂĄrig sem. A spekulĂĄnsokat persze ekkor sem kellett fĂŠlteni, rĂśgvest nekilĂĄttak 200 dollĂĄros opciĂłkat vĂĄsĂĄrolni a New York-i ĂĄrutőzsdĂŠn, Ă­gy az elmĂşlt kĂŠt hĂłnapban mintegy 10-szeresĂŠre nőtt az ilyen opciĂłk szĂĄma. Decemberi szĂĄllĂ­tĂĄsra pĂŠldĂĄul 5533 darab, 200 dollĂĄros Ăşgynevezett call opciĂł van a rendszerben (azaz ők azt vĂĄrjĂĄk hogy elĂŠri ezt az ĂĄrat a normĂĄl kereskedĂŠsben is az olaj). Ez persze nem meglepő, hiszen egy ilyen opciĂł ĂĄra csupĂĄn 240 dollĂĄr, szemben mondjuk egy 100 dollĂĄros callal (ami vĂŠgeredmĂŠnyben 5 dollĂĄr hĂ­jĂĄn meg is van), ez ugyanis 4960 dollĂĄr a tegnapi zĂĄrĂładatok alapjĂĄn szĂĄmolva. Nem beszĂŠlve, a normĂĄl hatĂĄridős Ăźgyletekről, ahol egy kontraktus, azaz 1000 hordĂł olaj letĂŠtje 14 ezer dollĂĄr.