close
Az EU jóváhagyta a Mazeikiu eladását
Egyéb - Olaj

Az EU jóváhagyta a Mazeikiu eladását

A lengyel PKN Orlen megkapta a brüsszeli versenyhatóság engedélyét a litvániai Mazeikiu finomító megvásárlására. Az eladó az orosz Yukos és a litván kormány.Az EU jóváhagyta a Mazeikiu 2,6 milliárd dolláros eladását. A bizottság szerint nem támaszt versenyügyi aggályokat a tulajdonosváltás. Az eladás révén az egy érdekeltségi körbe kerülő piaci hányad nem lesz olyan jelentős, amely zavarná a verseny menetét.

A Mazeikiu a Baltikum egyetlen olajfinomítója. Eladása még az év vége előtt lezárulhat. Előző tulajdonosa, az OAO Yukos Oil Co. kényszerűségből adja el, hogy a bevételből is csökkenthesse a rajta követelt mintegy 30 milliárd dollárnyi adót, írja a Bloomberg.

Ugyanakkor cégen belül támadások érték a Mazeikiu Nafta vezérigazgatóját. Néhány igazgatósági tag szerint Nelson English utasítására a nyereség növelése érdekében bizonyos biztonsági előírásoknak nem tettek eleget a finomítóban, írja a litvániai Lietuvos Rytas napilap, egy meg nem nevezett igazgatósági tagra hivatkozva. English engedélyt adott egy olyan berendezés működtetésére, amit rendszeres karbantartás miatt le kellett volna állítani.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.