close
Az épületek egy százaléka energetikai szempontból totálkáros Magyarországon
Áram - Egyéb - Emisszió - Gáz

Az épületek egy százaléka energetikai szempontból totálkáros Magyarországon

MagyarorszĂĄgon az Ăśsszes energia 40 szĂĄzalĂŠkĂĄt az ĂŠpĂźletek hasznĂĄljĂĄk el ĂŠs ezek az ĂŠpĂźletek egyben a legnagyobb szĂŠndioxid-kibocsĂĄtĂłk is. TisztĂĄn lĂĄtszik, hogy jelenleg nincs mennyisĂŠgi lakĂĄshiĂĄny, csak minősĂŠgi van: a 4,2 milliĂłs ĂŠpĂźletĂĄllomĂĄny nagy rĂŠsze, mintegy 80 szĂĄzalĂŠka ugyanis felĂşjĂ­tĂĄsra szorul energetikai szempontbĂłl – mondta a CEE Green House konferenciĂĄn GrĂłnay Andrea, a NemzetgazdasĂĄgi MinisztĂŠrium főosztĂĄlyvezetője. A Magyar ÉpĂ­tĂłanyagipari SzĂśvetsĂŠg (MÉASZ) Ăźgyvezetője szerint ugyanakkor az ĂŠpĂźletek egy szĂĄzalĂŠka energiatakarĂŠkossĂĄgi szempontbĂłl “totĂĄlkĂĄrosak”.

A nemzetgazdasági tárca főosztályvezetpője a konferencián elmondta: a korábbi épületfelújítási programok jó és keresett kezdeményezéseknek bizonyultak, ám egyik sem volt tökéletesnek mondható. A panelprogram például hatalmas siker volt, ám a pályázati elvárások túl nehézkesek, az elbírálási rendszer pedig nagyon lassú volt. A NEP által támogatott felújítások eredményei nem voltak mérhetóek, de az utólagos mérések szerint a csak a külső szigetelésre koncentráló megoldások amúgy sem elég hatékonyak. A KEOP épületprogramjának keretében akár 70-80 százalékos támogatási arány is megszerezhető volt, ám szintén nagyon bonyolult volt a pályázat menete és hónapokig kellett várni az eredményre. A források is túl szűkösnek bizonyultak, hiszen 2013-ig már minden szabad pénzügyi kapacitást gazdára lelt.

Az Energiahatékony Épületfelújítási program keretében évente ötvenezer hagyományos, harmincezer panel és 3200 középület felújítása, valamint 22 ezer új, energiatakarékos otthon építése a cél. A beruházások elvárt átlagos energiamegtakarítási mutatója legalább 60 százalékos lenne, a hatékonyabb megtakarítást célzó felújítások pedig nagyobb anyagi támogatást kapnának, így ösztönözve a minél teljesebb körű felújításokat. Ahhoz, hogy ezek a célok megvalósulhassanak, a keretfeltételeket úgy kell kialakítani, hogy a bíráló és tanácsadó bizottságoknak minél nagyobb legyen az áteresztóképessége, a pályázók pedig megfelelő információkhoz jussanak a lehetőségekről és elvárásokról. A lehető legkisebb költség elve mellett széles pályázati portfóliót szeretne a minisztérium a közreműködő szervezetekkel kialakítani, hogy a lehető legtöbb pályázónak nyújthassanak valóban hatékony megoldásokat.

PĂĄlvĂślgyi TamĂĄs, a Magyar ÉpĂ­tĂłanyagipari SzĂśvetsĂŠg (MÉASZ) Ăźgyvezetője ugyanakkor Ăşgy vĂŠlte, az ĂŠpĂźletek egy szĂĄzalĂŠkĂĄt egyĂĄltalĂĄn nem ĂŠrdemes felĂşjĂ­tani, mivel azok energiatakarĂŠkossĂĄgi szempontbĂłl “totĂĄlkĂĄrosak”. Azonban ĂŠpp az alacsony bĂĄzis miatt vannak hatalmas lehetősĂŠgek a magyar ĂŠpĂźletfelĂşjĂ­tĂĄsok terĂźleĂŠn, hiszen mĂĄr viszonylag alacsony befektetĂŠssel magas, legalĂĄbb 50 szĂĄzalĂŠkos energiamegtakarĂ­tĂĄst lehet elĂŠrni. Az egysĂŠges rendszerben valĂł kezelĂŠst azonban tĂśbb szempontbĂłl sem kĂśnnyĹą elĂŠrni, a szĂśvetsĂŠg vĂŠlemĂŠnye szerint pĂŠldsĂĄul kĂźlĂśn kĂŠne kezelni a a mĹąemlĂŠki vĂŠdettsĂŠg alatt ĂĄllĂł ĂŠpĂźleteket ĂŠs a magas gőzigĂŠnyĹą kĂśzĂŠpĂźleteket, mint amilyenek a kĂłrhĂĄzak.

A szĂśvetsĂŠg javaslata szerint a tĂĄmogatott felúítĂĄsok energiatakarĂŠkossĂĄgi besorolĂĄsa ne legyen B-kategĂłria alatti, mert enĂŠlkĂźl nem ĂŠrhető el megfelelő – 50 szĂĄzalĂŠk, vagy afeletti – megtakarĂ­tĂĄs, mĂĄrpedig kĂśzpĂŠnzt ĂŠs tĂĄmogatĂĄst csak jelentős energiamegtakarĂ­tĂĄsĂş projekteknek szabadna juttatni. (Ez nĂŠmileg szemben ĂĄll a minisztĂŠrium legalacsonyabb kĂśltsĂŠg, legszĂŠlesebb portfĂłliĂł elvĂŠvel.) A felĂşjĂ­tĂŠsok kĂśvetkezetes vĂŠghezvitelĂŠvel MagyarorszĂĄg energiaigĂŠnyĂŠt 2030-ig 20 szĂĄzalĂŠkkal lehetne csĂśkkenteni, a szĂŠndioxid-kibocsĂĄtĂĄst pedig akĂĄr 30 szĂĄzalĂŠkkal.