close
Az E.ON sürgeti az atomvita újraindítását
Atom - Blog - Egyéb

Az E.ON sürgeti az atomvita újraindítását

Az atomenergia alkalmazĂĄsĂĄval kapcsolatos tĂĄrsadalmi vita ĂşjraindĂ­tĂĄsĂĄt sĂźrgette, főkĂŠnt a nĂŠmet atomerőművek Ăźzemidő-hosszabbĂ­tĂĄsa tekintetĂŠben az E.ON, a NĂŠmet EnergiaĂźgynĂśksĂŠg (DENA) ĂĄltal szervezett berlini konferenciĂĄn. Az E.ON szerint – főkĂŠnt a jelenlegi vĂĄlsĂĄgban – “az atomenergia olyan stratĂŠgiai opciĂłt jelent a nĂŠmet energiapolitikĂĄban, amely segĂ­t elkerĂźlni az energiahiĂĄnyt ĂŠs az ezĂĄltal kivĂĄltott ĂĄrnĂśvekedĂŠst a nĂŠmet piacokon. A mĂşltban az atomerőművek hozzĂĄjĂĄrultak NĂŠmetorszĂĄg versenykĂŠpessĂŠgĂŠnek fenntartĂĄsĂĄhoz.”

Az E.ON a vĂĄlsĂĄg ellenĂŠre fenntartja befektetĂŠsi programjĂĄt a 2007-2010 kĂśzĂśtti időszakra, amelyben mintegy 63 milliĂĄrd eurĂłt kĂŠsz elkĂślteni a megĂşjulĂł energia rĂŠszarĂĄnyĂĄnak jelentős nĂśvelĂŠsĂŠre. A klĂ­macĂŠlokat pedig nem szorĂ­thatja hĂĄttĂŠrbe a pĂŠnzĂźgyi vĂĄlsĂĄg ĂŠs az orszĂĄg versenykĂŠpessĂŠge a kĂśvetkező 10-20 ĂŠvben nagyban fĂźgg attĂłl, hogy sikerĂźl-e megfelelő, megbĂ­zhatĂł ĂŠs klĂ­mabarĂĄt energiaforrĂĄst talĂĄlni – ĂĄllĂ­tjĂĄk az E.ON illetĂŠkesei.

A dĂźsseldorfi cĂŠgcsoport NĂŠmetorszĂĄgban ĂŠs SvĂŠdorszĂĄgban Ăźzemeltet atomerőművet. NĂŠmetorszĂĄgban 2002 Ăłta korlĂĄtozzĂĄk az atomreaktorok ĂźzemidejĂŠt ĂĄtlagosan 32 ĂŠvben. A szabĂĄlyozĂĄs cĂŠlja az atomerőművek fokozatos leĂĄllĂ­tĂĄsa volt. 2007-ben a Deutsche Bank ĂĄltal megrendelt tanulmĂĄny szerint az erőművek ĂźzemidejĂŠnek 60 ĂŠvre tĂśrtĂŠnő meghosszabbĂ­tĂĄsa 19 gigawatt kapacitĂĄst jelentene, amelyet ellenkező esetben 2020-ig ki kellene vĂĄltani. Egy 2008 augusztusĂĄban kĂŠszĂ­tett felmĂŠrĂŠs szerint az orszĂĄg lakossĂĄgĂĄnak tĂśbb mint fele egyetĂŠrt az Ăźzemidő meghosszabbĂ­tĂĄsĂĄval, ami a korĂĄbbi felmĂŠrĂŠsekhez kĂŠpest nĂśvekedĂŠst jelent.