close
Az EIB optimista a bizonytalanságok ellenére is
Egyéb

Az EIB optimista a bizonytalanságok ellenére is

Az Európát érintő gazdasági bizonytalanságok, az Egyesült Királyság uniós kilépésének megszavazása, vagy a bejelentett amerikai gazdasági programok ellenére bizakodó jelentést tett közzé az Európai Beruházási Bank (EIB) kedden.

A bank közleménye szerint Werner Hoyer, a pénzintézet elnöke a beruházási bank 2016-os mérlegét kommentálva hangsúlyozta: a világban mutatkozó bizonytalanságok ellenére az Európai Beruházási Bank megmutatta, hogy az európai beruházások meghozzák gyümölcseiket. A bankcsoport mintegy 280 milliárd euró (1 euró mintegy 310 forint) értékű európai beruházáshoz járult hozzá hiteleivel.

Felhívta a figyelmet ugyanakkor, hogy a fellendülés üteme lassú, 2017-ben fokozni kell a reformok átültetését, valamint gondoskodni kell arról is, hogy a beruházásokat ne tartsák vissza a felesleges szabályozási akadályok.

Kiemelte, a pénzintézet tavaly közel 4,4 millió embert foglalkoztató, mintegy 300 ezer vállalkozás számára biztosított hitelt 83,8 milliárd értékben, ebből több mint 33 milliárd euró jutott európai kis- és középvállalkozásoknak.

Kijelentette, 2017 az európai innováció éve lesz. A kkv-k biztosítják Európa versenyképességét és a polgárok jólétét, ezért a folytatódó növekedés érdekében az EIB további kölcsönöket biztosít a leginnovatívabb vállalkozások számára – mondta Werner Hoyer.

Arról is tájékoztatott, hogy a bank tavaly közel 20 milliárd euró támogatást nyújtott az infrastrukturális fejlesztésekre, mintegy 17 milliárd eurót környezetvédelmi projektekre és több mint 13 milliárd eurót a nagysebességű, szélessávú kapcsolatok fejlesztésére.

Az európai pénzintézet elnökének beszámolója szerint az EIB hitelezési tevékenységét alapvetően a nemzetközi tőkepiacokon kibocsátott kötvényekkel finanszírozza. A piaci bizonytalanságok dacára az EIB 66,4 milliárd eurót gyűjtött össze befektetőktől szerte a világon.

Hoyer beszámolója szerint az európai stratégiai beruházási terv (EFSI) jól halad. A létrehozása óta eltelt másfél évben az EIB közel 420 finanszírozást bonyolított le, amelyek várhatóan mintegy 164 milliárd euróval ösztönzik a beruházásokat.

Az elnök ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, a bank felmérései szerint az idén átlagosan három európai vállalatból csak egy tudja majd csak növelni beruházásait. Ennek okát az érintett vállalatok a politikai és szabályozási bizonytalanságban látják.

Hoyer szerint uniós szintű beruházásösztönző feltételeket kell teremteni az egységes piac létrehozásával, a szabályozási reform tagállami szintű bevezetésének felgyorsításával.

Az elnök sürgette a fiatalok munkanélküliségének felszámolásáért hozott intézkedések folytatását, amelyre a beruházási bank 37 milliárd eurót fordított a program 2013-as indulása óta.

Beszámolt arról is, hogy az EIB tavaly 3 milliárd euróval járult hozzá az Ukrajnát támogató uniós csomaghoz. A támogatás Ukrajna versenyképességét, energiabiztonságát és polgárai életminőségének javítását segíti.

Az Európát érő migrációs kihívással kapcsolatban erősebb európai elkötelezettséget sürgetett, véleménye szerint meg kell erősíteni a gazdasági rugalmasságot és a stabilitást a migráció által nehézségekkel küzdő országokban, valamint az elvándorlásban érintett államokban.

Hozzátette, a beruházási bank fokozottan kívánja támogatni az Európa déli szomszédságában és a Nyugat-Balkánon fekvő országokat. A régióban további 6 milliárd euróval kívánja támogatni a beruházásokat és az előirányzott 20 milliárd eurós keretet mintegy 35 milliárd euróra kívánja emelni 2020-ig – hangsúlyozta Hoyer.

Az EIB az Európai Unió pénzintézete, amelynek tulajdonosai a tagállamok. Az EU bankjaként gazdaságilag életképes és fenntartható beruházásokat finanszíroz Európában és Európán kívül. Hitelei forrását a nemzetközi tőkepiacokról biztosítja, legnagyobb részt kötvénykibocsátásokkal.

Az 1958-ban alapított bank a köz- és magánszféra szereplőinek nyújt hiteleket. Az EIB a projektek összköltségének legfeljebb a felét finanszírozza, hiteleit ötvözi az EU forrásaival. A támogatás elnyerésének feltétele, hogy a projekt előmozdítsa az EU céljait, gazdasági, szakmai, pénzügyi és környezetvédelmi szempontból életképes legyen.