close
Az Egyesült Királyságban nőtt az atomenergia támogatottsága
Atom - Egyéb

Az Egyesült Királyságban nőtt az atomenergia támogatottsága

Az EgyesĂźlt KirĂĄlysĂĄgban jelentősen nőtt az atomenergia tĂĄmogatottsĂĄga a 2011-ben – a japĂĄn Fukushima-Daiichi atomerőműben bekĂśvetkezett baleset utĂĄn – tapasztalt visszaesĂŠst kĂśvetően, olvashatĂł egy 2012. januĂĄr 17-ĂŠn megjelent kĂśzvĂŠlemĂŠny-kutatĂĄsban.

A felmĂŠrĂŠst vĂŠgző Ipsos MORI tĂĄjĂŠkoztatĂĄsa szerint a Fukushima-Daiichi balesetet kĂśvetően – amikor vilĂĄgszerte fokozĂłdott az antinukleĂĄris hangulat – az EgyesĂźlt KirĂĄlysĂĄgban 11 szĂĄzalĂŠkponttal esett a tĂĄmogatĂłk arĂĄnya, mikĂśzben az ellenzőkĂŠ kilenccel emelkedett. De jelenleg Ăşgy tűnik, hogy ez csak egy ĂĄtmeneti visszaesĂŠs volt, ĂŠs folytatĂłdik a tĂĄmogatĂłk arĂĄnyĂĄnak ĂŠvről-ĂŠvre megfigyelt nĂśvekedĂŠse. Most a megkĂŠrdezettek 50%-a tĂĄmogatja, hogy az Ăźzemelő reaktorokat leĂĄllĂ­tĂĄsuk utĂĄn Ăşj atomerőművekkel pĂłtoljĂĄk. Ez 2011 jĂşniusĂĄban csak 36% volt, ĂŠs ennĂŠl 2010. novemberben is 3 szĂĄzalĂŠkponttal alacsonyabb ĂŠrtĂŠket mĂŠrtek.

Az ellenzők arĂĄnya ugyanakkor a 2011. jĂşniusi 28 szĂĄzalĂŠkrĂłl 20 szĂĄzalĂŠkra csĂśkkent. Az Ăşj blokkok tĂĄmogatottsĂĄga most ĂśsszessĂŠgĂŠben nagyobb, mint 2010 novemberĂŠben volt. HasonlĂłkĂŠppen, az atomenergia ĂĄltalĂĄnos tĂĄmogatottsĂĄga ismĂŠt 40 szĂĄzalĂŠk (ugyanennyi volt 2010. novemberben is), mĂ­g az ellenzők arĂĄnya a tavaly jĂşniusi 24%-rĂłl visszaesett 19 szĂĄzalĂŠkra, ami egy kicsit mĂŠg mindig magasabb, mint a 2010. novemberi 17 szĂĄzalĂŠk.