close
Az EdF és a GdF a legesélyesebb a lengyel Enea privatizációs pályázatán
Áram - Egyéb

Az EdF és a GdF a legesélyesebb a lengyel Enea privatizációs pályázatán

A francia EdF és GdF energiaipari konszern valamelyikét tartják a legvalószínűbb nyertesnek az általuk kínált szinergikus előnyök miatt az elemzők, az utolsó nagy lengyel állami közüzemi vállalat, az Enea energiaipari cég 51 százalékos részesedésére kiírt pályázaton. A lengyel kormány a cég eladásából származó bevételt, a költségvetési hiány csökkentésére fordítaná. Az értékesítés része a lengyel kormány idei 25 milliárd zloty bevételt előirányzó privatizációs tervének. 


Az EdF érdekeltsége abban rejlik, hogy fogyasztói bázist kíván kiépíteni a tervezett lengyel atomenergia fejlesztési programban való részvételéhez, míg a GdF energiatermelési többletkapacitásával kívánja kiegyenlíteni az Enea-nál jelentkező hiányt. 


Augusztusban a lengyel kincstár öt pályázót választott ki a tender második körében a rövid listára, a francia EdF és GdF konszerneket, a spanyol Iberdrola csoportot, Jan Kulczyk lengyel iparmágnás Kulczyk Investments befektetési alapját, valamint a cseh Energeticky a Prumyslovy Holding befektetési alapot. A végleges, kötelező érvényű ajánlatokat október 5-ig kell benyújtani.

Az Enea az utolsó értékesíthető jelentős méretű integrált energiaipari vertikum csoport Lengyelországban. A konszern 2,9 gigawatt áramtermelési kapacitással, valamint 16 százalékos piaci részesedéssel, 2,3 millió lakossági és vállalati ügyféllel rendelkezik.

Az Enea ügyfélbázisának energiaigénye lényegesen meghaladja a csoport áramtermelési kapacitását, ezért a különbözetet nagykereskedelmi piacon kénytelen beszerezni. A befektetés jól jönne a GdF-nek, mivel már rendelkezik egy erőművel Lengyelországban, de nincs meg hozzá az ügyfélbázisa.

Az EdF nem rendelkezik áramtermelő kapacitással Lengyelországban, de részt kíván venni a lengyel nukleáris energiafejlesztési programban, amely legalább két atomerőmű építését irányozza elő, együttesen 6 gigawatt termelési kapacitással. A projekt kivitelezője a legnagyobb lengyel közüzemi konszern, a PGE, amelyben még 49 százalékos részesedés megszerzésére nyílik lehetőség befektetők számára. Az Enea megvásárlása megkönnyítené az EdF számára az atomerőművek által termelt elektromos energia értékesítését.