close
Az ausztrál bányaóriás örül a zöld forradalomnak
E-mobilitás - Egyéb - Megújuló

Az ausztrál bányaóriás örül a zöld forradalomnak

A BHP Billiton, a világ legnagyobb bányaipari társasága, amely a szén és fémérc piac egyik meghatározó szereplőjeként jelentős részben a hagyományos energiaparból él, kifejezetten lelkes az elektromos járművek és a megújuló energiaforrások rohamos terjedése okán.

Az ausztrál társaságnál arra számítanak, hogy mindkét terület felfutása, forgalombővülést jelent a számukra. Ahogyan fellendülést látni a megújuló forrásoknál és az elektromos autók paicán, mi is fellendülést létunk a rézpiacon – indokolta optimizmusukat egy shanghaji konferencián Fiona Wild, a BHP elnökhelyettese a Bloomberg jelentése szerint. Az elektromos járművek ma 80 kilogramm rezet tartalmaznak, ha hatkonyabbak lesznek, ennél nagyobb mennyiséggel kell számolni, vagyis a rézpiacon mindenképp fellendülést fognak hozni az ausztrál bányatársaság számításai szerint.

A Bloomberg emlékeztet, hogy 2010 és 2015 között egymillió elektromos autót értékesítettek, jelentős részben a legnagyobb piacokon, mint az Egyesült Államok, Kína, vagy az EU, a szabályozói ösztönzésnek köszönhetően. Az előrejelzések azt mutatják, hogy 2020-ig mintegy 2,2 millió elektromos jármű eladásával lehet számolni globálisan.

A Bloomberg jelzi, hogy ezzel együtt a londoni fémtőzsdén ebben az évben a réz a leggyengébben teljestő portéka volt, mindössze 4 százalékos emelkedésével, szemben a cink 54 százalékos drágulásával. A rezet leginkább a kínai gazdaság lassulásával kapcsoaltos hírek és félelmek fékezték az áremelkedésben. A réz a BHP forgalmának 27 százalékát adja, ezzel a második helyen áll a 34 százalékot képviselő vasérc mögött.