close
Az atomerőművek közelében nagyobb a nukleáris energiatermelés támogatottsága Angliában...
Atom - Egyéb

Az atomerőművek közelében nagyobb a nukleáris energiatermelés támogatottsága Angliában

Egy Ăşj felmĂŠrĂŠs szerint az Ăźzemelő brit atomerőművek kĂśzelĂŠben ĂŠlők jobban tĂĄmogatjĂĄk az Ăşj atomerőművi blokkok ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt. A felmĂŠrĂŠs Ăşgy talĂĄlta: az Ăşj blokk ĂŠpĂ­tĂŠssel kapcsolatos “teljes kĂśrű ĂŠs nyĂ­lt lakossĂĄgi pĂĄrbeszĂŠd” hiĂĄnya alĂĄaknĂĄzhatja az atomerőművekkel kapcsolatos helyi bizalmat. A tanulmĂĄnyt Ăśt ĂŠven keresztĂźl kĂŠszĂ­tettĂŠk a walesi Cardiffi Egyetem ĂŠs az angliai Kelet-Angliai Egyetem kutatĂłi a lakossĂĄg atomenergetikĂĄval kapcsolatos hozzĂĄĂĄllĂĄsĂĄrĂłl ĂŠs aggodalmairĂłl.

A kutatĂłcsoport hĂĄrom lĂŠtező nukleĂĄris telephely (Bradwell, Oldbury ĂŠs Hinkley Point) kĂśrĂźli lakossĂĄgra fĂłkuszĂĄlt a felmĂŠrĂŠs sorĂĄn. A tanulmĂĄny szerint a hĂĄrom terĂźlet lakossĂĄgĂĄnak nagy rĂŠsze tĂĄmogatja Ăşj atomerőművek ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt, de tĂĄmogatĂĄsukat rĂŠszben feltĂŠtelekhez kĂśtik. A legtĂśbb megkĂŠrdezett azt szeretnĂŠ, ha az ipar ĂŠs a kormĂĄnyzat teljesen bevonnĂĄ a helyi lakossĂĄgot az Ăşj blokkok telephelyĂŠnek megvĂĄlasztĂĄsĂĄval kapcsolatos tervekbe.

A tanulmĂĄny azt is kimutatta, hogy a napi ĂŠletben a helyi lakosok “ismerősnek ĂŠs megszokottnak” tekintik atomerőművĂźket. Az a hit, hogy a helyi Ăźzemeltetők biztonsĂĄgosan tudjĂĄk Ăźzemeltetni az erőművet, szintĂŠn a lokĂĄlis bizalmat mutatjĂĄk. Ennek ellenĂŠre a kĂźlső esemĂŠnyek, pl. terrorcselekmĂŠnyek kapcsĂĄn a lakossĂĄg tovĂĄbbra is veszĂŠlyforrĂĄskĂŠnt tekint az erőműre. Nick Pidgeon, a kutatĂłcsoportot vezető egyetemi tanĂĄr (Cardiffi Egyetem, PszicholĂłgia TanszĂŠk) az eredmĂŠnyeket kommentĂĄlva Ă­gy nyilatkozott: “az eredmĂŠnyek azt mutatjĂĄk, hogy a nem megfelelő konzultĂĄciĂłs mĂłdszerek, vagy a helyi lakossĂĄg aggodalmainak fel nem ismerĂŠse ĂŠs megvĂĄlaszolatlanul hagyĂĄsa majdnem biztosan alĂĄaknĂĄzza a helyi Ăźzemeltetőkbe vetett bizalmat ĂŠs hitet, amelyet a vizsgĂĄlt időtartam alatt minden helyszĂ­nen sikerĂźlt felĂŠpĂ­teni.”

Az “EgyĂźtt ĂŠlni az atomenergiĂĄval Nagy-BritanniĂĄban” cĂ­mű tanulmĂĄny online is elĂŠrhető a www.kent.ac.uk/scarr cĂ­men.