close
Az atomenergia jövője a társadalmi elfogadottságon múlik
Atom - Egyéb

Az atomenergia jövője a társadalmi elfogadottságon múlik

Luis Echávarri, az OECD Nukleáris Energia Ügynökségének (NEA) főigazgatója egy madridi konferencián elmondta, a 2011. márciusi japán események megmutatták, milyen nehéz a társadalommal megértetni az olyan fogalmakat, mint például a sugárzás.

Az atomenergia jövője azon múlik, hogy a társadalom mennyire fogadja el a kockázatokat, azaz a kríziskommunikációval nem lehet addig várni, amíg bekövetkezik egy esemény – hangzott el egy konferencián. „Ez a téma komoly gondot jelent a társadalomnak. A legmegfelelőbb módszereket kell alkalmaznunk a tájékoztatásra, hogy az atomenergia alkalmazása a jövőben is reális lehetőség legyen, amit az emberek értenek és támogatnak.”

Carmen Martinez Ten, a spanyol nukleáris hatóság (Consejo de Seguridad Nuclear – CSN) elnöke azt mondta a konferencián, hogy nagyon sok munkát végeztek a Fukushima Daiichi atomerőműben bekövetkezett balesetet követően annak érdekében, hogy meghatározzák, hogyan lehet tovább növelni a biztonságot a nukleáris területen. A baleset kiemelte a hatósági tájékoztatás fontosságát, és megmutatta, hogy egy nukleáris válsághelyzet könnyen világméretűvé válhat. Hozzátette, nincs idő az elégedettségre a nukleáris biztonság területén, mert a közvélemény bizalmát egy pillanat alatt el lehet veszíteni.

Mike Weightman, a brit nukleáris hatóság vezetője a konferencián elmondta, voltak „félreértések” a Fukushima Daiichi balesetet követően, többek között fordítási problémák miatt is. Elengedhetetlen a kommunikáció javítása, tette hozzá.

Forrás: NucNet


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.