close
Az amerikai atomenergia-ipar gratulál Obamának
Atom - Blog - Egyéb

Az amerikai atomenergia-ipar gratulál Obamának

Az amerikai atomenergia-ipar gratulĂĄlt Barack ObamĂĄnak megvĂĄlasztĂĄsĂĄhoz. Skip Bowman, a Nuclear Energy Institute elnĂśk-vezĂŠrigazgatĂłja november 5-ĂŠn kĂśzĂślte, az ipar vĂĄrakozĂĄsokkal tekint az egyĂźttműkĂśdĂŠsre az Ăşj elnĂśkkel, hogy “biztosĂ­tsĂĄk, az atomenergiĂĄnak tovĂĄbbra is kulcsszerepe lesz a gazdasĂĄgi nĂśvekedĂŠsben ĂŠs a kĂśrnyezet ĂĄllapotĂĄnak tartĂłs megőrzĂŠsĂŠben”. 

A kampĂĄny sorĂĄn Obama kijelentette: “Nem valĂłszĂ­nű, hogy a klĂ­mavĂĄltozĂĄssal kapcsolatos cĂŠljainkat el lehet ĂŠrni az atomenergia nĂŠlkĂźl.” Bowman kijelentette, ha az EgyesĂźlt Államok 2030-ra el akarja ĂŠrni az előrejelzĂŠsekben szereplő 25%-os nĂśvekedĂŠst a villamosenergia-felhasznĂĄlĂĄsban, ĂŠs egyĂşttal a megfogalmazott kĂśrnyezetvĂŠdelmi cĂŠloknak is meg kĂ­vĂĄn felelni, a munkĂĄt azonnal el kell kezdeni. Fel kell ismernĂźnk, hogy nem ĂŠrhetjĂźk el energetikai cĂŠljainkat a megbĂ­zhatĂł, megfizethető ĂŠs szĂŠndioxid-mentes atomenergia nĂŠlkĂźl.

Az atomerőművek adnak ĂĄramot otthonainknak, vĂĄllalkozĂĄsainknak, hadseregĂźnknek, a kommunikĂĄciĂłhoz ĂŠs a kĂśzlekedĂŠshez egyarĂĄnt. Elengedhetetlen, hogy az Ăşj kormĂĄny folytassa az ĂĄtfogĂł energiapolitika kialakĂ­tĂĄsĂĄt, mely elismeri az atomenergia ĂŠs mĂĄs szĂŠndioxid-mentes technolĂłgiĂĄk ĂŠrtĂŠkeit, tette hozzĂĄ. KĂśzben egy korĂĄbbi elnĂśki tanĂĄcsadĂł ĂŠs energiaĂźgyi hivatalnok kijelentette, az orszĂĄg kĂśvetkező kormĂĄnyĂĄnak bővĂ­teni kell az atomenergia felhasznĂĄlĂĄsĂĄt, mint az egyik kulcsfeladat a “fenntarthatĂł jĂśvő” ĂŠrdekĂŠben.

John Deutch, a Massachusetts Institute of Technology professzora, aki Bill Clinton, Jimmy Carter ĂŠs Ronald Reagan kormĂĄnyĂĄban is szolgĂĄlt, kijelentette, mivel az atomenergia nĂŠlkĂźlĂśzhetetlen szĂŠndioxid-mentes energiaforrĂĄs, “erősen ajĂĄnlott bővĂ­teni felhasznĂĄlĂĄsĂĄt”. Deutch sĂźrgette a kĂśvetkező kormĂĄnyt, hogy a kongresszussal egyĂźtt iktassa tĂśrvĂŠnybe az ĂźveghĂĄzhatĂĄsĂş gĂĄzok dĂ­jĂĄt a kibocsĂĄtĂĄsi adĂłn keresztĂźl.

“A dĂ­jnak elegendően magasnak kell lennie – pĂŠldĂĄul 30 dollĂĄr egy tonna CO2 kibocsĂĄtĂĄsĂŠrt – ahhoz, hogy a szĂŠndioxid-mentes energiaforrĂĄsok, mint a szĂŠl, a geotermikus, az atomenergia versenykĂŠpes legyen.”