close
Az államtól kér segítséget a távhőszolgáltatáshoz Szeged
Egyéb - Távhő

Az államtól kér segítséget a távhőszolgáltatáshoz Szeged

Nyolcszázmillió forint tagi kölcsönt nyújt a szegedi önkormányzat a távhőszolgáltatást április közepétől a városban 28 ezer fogyasztónak biztosító IKV Zrt.-nek, a helyzet kezeléséhez állami segítséget kérnek – döntött pénteki ülésén a csongrádi megyeszékhely közgyűlése.

A Szegedi Hőszolgáltató Kft. távhőengedélyét április 16-i hatállyal vonta vissza a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, amely a szolgáltatás végzésére az önkormányzati tulajdonú IKV Zrt.-t jelölte ki. Az ellenszavazat nélkül elfogadott előterjesztés szerint a városban 1999 óta végezte az 51 százalékban a szegedi önkormányzat, 49 százalékban pedig a Pomázi Csaba érdekeltségébe tartozó Alfa-Nova Kft. tulajdonában álló Szegedi Hőszolgáltató Kft. a távhőszolgáltatást.

A cég tevékenysége 2010-től vált veszteségessé, a szociális alapú lakossági gázártámogatás és a kapcsolt villamosenergia-értékesítés kedvezményeinek megszűnése, majd a rezsicsökkentés miatt. A veszteségekhez hozzájárult az is, hogy a szolgáltatások nagy részét a kisebbségi tulajdonos érdekeltségeihez szervezték ki, és a földgázt is egy ilyen vállalkozástól szerezték be a szabadpiaci árnál drágában. A veszteségek pótlásához az önkormányzat 2013 végén 510 millió forint tagi kölcsönt nyújtott, illetve 300 millió forint nagyságú kezességet vállalt a Szegedi Hőszolgáltató Kft. folyószámlahitelére.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal álláspontja szerint az Alfa-Nova Kft. jogszabálysértő módon ruházta át 49 százalékos üzletrészét az Energott Kft.-nek, így ma is vitatottak a cég tulajdoni viszonyai, ebben az ügyben bírósági per is van folyamatban. Az önkormányzat – a közgyűlés döntése értelmében – a hőszolgáltatás biztosítása érdekében 800 millió forint hitelkeretet nyújt az IKV Zrt.-nek. Az előterjesztés szerint a tagi kölcsön visszafizetése kockázatot hordoz, ezért a rendkívüli állapot kezelésére a város állami segítséget kér.