close
Az OPEC folytathatja a kitermelés visszafogását
Friss

Az OPEC folytathatja a kitermelés visszafogását

A vártnál tovább folytatódhat az OPEC kitermelésének visszafogása – vélekedett Szaúd-Arábia olajipari minisztere. A Reuters közlése szerint Khalid Al-Falih valószínűsítette, hogy az év végéig fennmaradhat a limitált kitermelés, sőt, akár azon túl is. „Az elmúlt hónapokban a hosszú évek túltermelése után kezd egyensúlyba kerülni az olajpiac, de úgy vélem, hogy az év végéig mindenképpen fenn kell tartani a korlátozásokat” – hangsúlyozta a szakember.

Az Olajexportáló országok Szervezete (Organization of the Petroleum Exporting Countries OPEC) idén januártól határozta el, hogy napi 1,8 millió hordóval visszafogja a kitermelést, hogy nyomást gyakoroljon a kőolaj világpiaci árára, amely 2015-ben és 2016-ban huzamosabb ideig 50 dollár alatt volt hordónként.

Az akcióval ideiglenesen sikerült a lélektani határ fölé dolgozniuk a kőolaj hordónkénti árát, de az elmúlt hetek piaci eseményei – többek között az Egyesült Államok kitermelésének növekedése, napi 9,3 millió hordóra, – újra a mélybe küldték a fekete arany árfolyamát, pénteken a WTI 43,76, a Brent 46, 64 dolláron állt.