close
Az olajtermelők elégedettek a termeléscsökkentési fegyelemmel
Olaj

Az olajtermelők elégedettek a termeléscsökkentési fegyelemmel

Januárban 86 százalékban tartották be az OPEC tagországok és a szervezeten kívüli olajtermelők a termeléscsökkentésre tett ígéretüket.

Az OPEC és Oroszországgal együtt a szervezeten kívüli 14 legjelentősebb olajtermelő tavaly a termelés együttesen napi 1,76 millió hordós csökkentésében állapodott meg a világpiaci túlkínálat mérséklése, az olajár csökkenésének a megakadályozása érdekében. Az OPEC napi 1,2 millió, a szervezeten kívüli országok pedig napi 558 ezer hordós csökkentést vállaltak.
Az egyezmény betartásának a felügyeletével megbízott testület, az OPEC és szervezeten kívüli olajtermelők olajipari minisztereinek a tanácsa, a JMMC (Joint OPEC-Non-OPEC Ministerial Monitoring Committee) idei első ülését követően pénteken bejelentette, hogy januárban a felek 86 százalékban tartották be a megállapodás szerinti termeléscsökkentést.
A JMMC közleményében megelégedésének adott hangot az elért eredmény láttán, de egyúttal a megállapodás szerinti termeléscsökkentés 100 százalékos teljesítésére szólította fel az egyezmény minden résztvevőjét.
A JMMC második ülésére márciusban kerül sor Bécsben, majd a harmadikra március végén Kuvaitban.