close
Az energiaárak húzták le az inflációt
Friss

Az energiaárak húzták le az inflációt

Az infláció csökkenését főként az üzemanyagok árindexének – részben bázishatások miatti – mérséklődése, a maginfláció emelkedését pedig az alkohol, dohány termékkör árindexének emelkedése magyarázza, az utóbbinak az oka a jövedékiadó-emeléssel párhuzamosan bekövetkező piaci alapú áremelkedés – állapította meg a júniusi inflációs adatokat értékelve kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden publikált jelentése szerint júniusban a fogyasztói árak átlagosan 1,9 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, májushoz viszonyítva az árak átlaga nem változott. Ezzel az idei legalacsonyabb inflációt regisztrálta a hivatal. Az éves maginfláció júniusban 2,4 százalékra emelkedett az előző havi 2,1 százalékról.

A jegybank által számított maginfláció júniusban 2,4 százalék volt, míg az indirekt adóktól – áfa, jövedéki adó – szűrt maginfláció 2,2 százalék. Az előző hónaphoz képest az infláció 0,2 százalékponttal csökkent, míg a maginfláció 0,3 százalékponttal emelkedett.  A jegybank által vizsgált keresletérzékeny és ritkán változó árú termékek és szolgáltatások éves inflációja továbbra is az 1,5-2 százalékos sávban van.

A volatilisebb, költségváltozásokra érzékenyebb élelmiszer- és energiaárak, továbbá a keresletérzékeny termékek közel azonos mértékben hatottak az áremelkedés irányába. A szabályozott termékek árai nem változtak az előző hónaphoz képest. A lakosság inflációs várakozásai az elmúlt időszakban az inflációs alapfolyamatokkal összhangban továbbra is mérsékelt szinten alakulnak az MNB elemzése szerint.