close
Az ABB adta a szelet a Wind Games 2017 versenyzői alá
Friss

Az ABB adta a szelet a Wind Games 2017 versenyzői alá

Több mint 200, a világ élmezőnyéhez tartozó versenyző mutatta be fedett pályás szabadesési („skydiver”) gyakorlatát a spanyolországi Windoor Realfly függőleges szélcsatornában, a február 2-án és 3-án megrendezendő Wind Games 2017 elnevezésű versenyen – olvasható az ABB közleményében. A beltéri szabadesés különféle válfajaiban, így például a sebességi versenyekben, a szabadstílusú vagy a formációs szabadesésben induló versenyzők számára a szükséges feltételeket az ABB változtatható sebességű hajtásai (VSD-ék) teremtették meg, amelyek ötös erősségű hurrikánnal vetekedő, 300 k/ó szélsebességig pontos és szinte azonnali szabályzást biztosítottak.

A Windoor Realfly elnevezésű, 2013-ban megnyitott létesítményt, amely az észak-spanyolországi Girona tartományban, Empuriabrava városában található, a csehországi központú, szélcsatornákra specializálódott Strojina Litvinov cég építette. A létesítmény, amely gyorsan a beltéri szabadesési sport egyik európai központjává vált, jelenleg a sportág nem hivatalos világbajnokságának számító, most negyedik alkalommal megrendezett Wind Games versenyeknek adott otthont – áll a közleményben.

Azontúl, hogy a létesítményben a kezdők is megismerkedhetnek az izgalmas beltéri szabadeséssel, a szélcsatornában töltött negyedórás időtartam 15, repülőből végrehajtott ejtőernyős ugrásnak felel meg, így a szélszimulátor kiváló edzési lehetőséget kínál a gyakorlott ugrók számára is.

“A létesítmény a hét minden napján 12 órán át üzemel. A megbízhatóság számunkra kiemelten fontos szempont, mivel az esetleges állásidő elégedetlen ügyfeleket és kieső jövedelmet jelent. Az ABB hajtásai az elmúlt négy évben tökéletesen működtek” – Idézi az ABB közleménye Sergi Ponsa-t, a Windoor Realfly&Wave Club marketing és kommunikációs igazgatóját.

A 4 méter átmérőjű és 15 méter magas szélcsatorna-kamrában egyszerre nyolc fő gyakorolhatja a szabadesést. A sportolók “lebegését és repülését” lehetővé tévő, felfelé irányuló légáramot négy nagyteljesítményű ventilátor állítja elő. A ventilátor fordulatszámát az ABB ACS800 jelű ipari hajtásai vezérlik, és biztosítják, hogy a szélcsatornában a szélerősség kevesebb mint egy másodpercen belül 150 és 300 km/ó között változhasson.

“Ez a beltéri szélcsatorna is kiválóan példázza, hogy az ipari hajtásaink milyen precíz vezérlést és kiváló megbízhatóságot garantálnak” – mondja Morten Wierod, az ABB “Hajtások” üzletágának vezetője.  „A korábbi rendszerhez képest, amikor a szélcsatornát olajjal és olajszármazékokkal működő generátorokkal üzemeltetették, ezek a hajtások minimálisra csökkentik a villamosenergia-költségeket azáltal, hogy a ventilátorok fordulatszámát a tényleges légáram-igény függvényében vezérelik.”

“Az ABB a hajtásokhoz komplett szervizcsomagot is biztosít, így meghibásodás esetén ügyfelünk számára a hét 7 napján, napi 24 órában állandó technikai segítségnyújtást biztosítunk. Csak egy telefonhívás, és a szervizcsapatunk általában 4 órán, de maximum 24 órán belül a helyszínen van” – mondta Ponsa.