close
Ausztráliába tart a BG
Egyéb - Gáz

Ausztráliába tart a BG

TerjeszkedĂŠs. Az ausztrĂĄliai Origin ĂĄram- ĂŠs gĂĄzkereskedő megvĂŠtelĂŠre tett ellensĂŠgesnek tűnő felvĂĄsĂĄrlĂĄsi ajĂĄnlatot a British Gas.

Az UK-beli BG csoport ellensĂŠges felvĂĄsĂĄrlĂĄsi ajĂĄnlatot tett a mĂĄsodik legnagyobb ausztrĂĄliai ĂĄramtermelőre ĂŠs gĂĄz kiskereskedőre, az Origin Energyre, 12,9 milliĂĄrd ausztrĂĄl dollĂĄrĂŠrt, azaz 12 milliĂĄrd amerikai dollĂĄrĂŠrt. A BG azt kĂśvetően ĂĄllt elő, hogy az Origin visszautasĂ­tott a szintĂŠn ausztrĂĄliai AGL Energy 14 milliĂĄrd ausztrĂĄl dollĂĄros fĂşziĂłs ajĂĄnlatĂĄt, mondvĂĄn semmi előnyĂŠt nem lĂĄtja.

“Az Origin mĂŠg nem tekintette ĂĄt az Ăşj javaslatot, de nem valĂłszĂ­nű, hogy a tĂĄrgyalĂĄsok megĂĄllapodĂĄshoz vezessenek, ĂŠrdemesebb lehet a rĂŠszvĂŠnyeseknek kivĂĄrniuk”, idĂŠzi a Financial Times az Origint. A lap ĂĄltal hivatkozott elemzők viszont jĂł partnernek tekintik BG-t az Origin szĂĄmĂĄra, amelynek hatalmas feltĂĄratlan gĂĄzosĂ­thatĂł szĂŠntartalĂŠkai vannak Queensland Bowen ĂŠs Surat medencĂŠiben. A BG korĂĄbban mĂĄr tĂĄrsult egy queenslandi cĂŠggel egy nyolcmilliĂĄrd ausztrĂĄl dollĂĄros cseppfolyĂłs fĂśldgĂĄz projektre.

Az Origin rĂŠszvĂŠnyeinek ĂĄrfolyam 33 szĂĄzalĂŠkkal megugrott a vĂŠteli szĂĄndĂŠk hĂ­rĂŠre a Sydney-i tőzsdĂŠn, a BG papĂ­rjai pedig 2,6 szĂĄzalĂŠkkal estek Londonban.

Az Origin több mint hárommillió ausztráliai, új-zélandi és csendes-óceáni háztartást lát el gázzal és árammal. Meg akarta vetni a lábát Új-Dél-Walesben is az ott indítandó villamos ipari privatizáción keresztül.