close
Átvette Tatát a Dalkia
Egyéb - Távhő

Átvette Tatát a Dalkia

Átvette a tatai távhőszolgáltató üzemeltetését a Dalkia Energia. Megkapta az összes szükséges engedélyt az üzemeltetésre létrehozott koncessziós társaság.

1800 lakás és mintegy 100 közület ellátásáért felel Tatán 2013. június 1-től a Dalkia Energia Csoport, miután leányvállalata, a Tata Energia Kft. megkapta a távhőtermelői és távhőszolgáltatói engedélyeket, melyek birtokában átvette a távhőszolgáltatást a város önkormányzatától. A vállalat késedelem nélkül megkezdte a rendszer karbantartását, emellett a fűtési szezon kezdetéig több mint 25 millió forintos beruházás keretében elvégzi a szükséges műszaki fejlesztéseket is. A vállalat korábban már átutalt a város számára 130 millió forintnyi koncessziós díjat, amelyből a vezetékrendszer cseréjére benyújtott pályázat önrészét fedezi az önkormányzat.

A Magyarországon 40 éves múltra visszatekintő lokális energetikai szolgáltató szakértői az átvételt megelőzően felmérték a tatai távhőrendszer állapotát. Ennek tapasztalatai alapján megkezdték az amortizálódott elemek korszerűsítését – felújítanak 2 nagy hőközpontot, kicserélik a távhővezeték egyes szakaszait, elavult szivattyúkat energiatakarékosra cserélnek, valamint elvégzik a biomassza kazán nagykarbantartását, továbbá a városi létesítményeket és a lakóházak hőközpontjait rákapcsolják a mikrohullámú távfelügyeleti rendszerre. Mivel az ellátásbiztonság garantálásához elengedhetetlen tartalékkapacitásokkal a rendszer csak szűken rendelkezik, a szakemberek bővítik a beépített kazánkapacitást is. A fejlesztések összértéke meghaladja a 25 millió forintot.

„A koncessziós társaság megalakítása, az üzemeltetés átvétele és az összes eddigi munkafolyamat alapján úgy látom, hogy a Dalkia Energia teljesíti vállalásait és elsősorban a fogyasztók érdekeit tartja szem előtt. Ebben a folyamatban szeretnénk mindenben partnerei lenni a vállalatnak, így hamarosan megkezdjük a régi vezetékrendszer cseréjét, amelynek befejezését követően az 1800 távfűtéses lakásban élő tatai család ellátásbiztonsága tovább emelkedik” – emelte ki Michl József, a település polgármestere a távhőrendszer ünnepélyes átadásán, ahol egy szimbolikus kulcs átvételével a Dalkia Energia csoport megkezdte a fogyasztók 25 éven keresztül tartó kiszolgálását. Az önkormányzat a Környezet és Energia Operatív Program keretében pályázott sikeresen az elöregedett, sok esetben a meghibásodások miatt 10-12 napos ellátási leállásokat okozó vezetékrendszer cseréjére.

„Ez a hosszú távú szerződés az első bizonyítéka a Kormánnyal kötött stratégiai együttműködésnek. Bizonyíték arra, hogy Magyarország bizalmat szavazott a Dalkia Energiának. Most rajtunk a sor megmutatni, hogy kiérdemeljük a bizalmat” – mondta Gérard Bourland, a Dalkia szerződést aláíró vezetője.  A tatai szolgáltatás átvételével a Dalkia Energia csoport immár 11 kis- és közepes távhőrendszert, valamint a pécsi 31 ezer lakást ellátó hőerőművet üzemelteti Magyarországon mintegy 67 ezer fogyasztót ellátva, elsősorban hosszú távú megállapodások keretében.

„Működési filozófiánk szerint elsősorban a hosszú távú elköteleződés biztosít a fogyasztóknak biztonságot, az önkormányzatok és a Dalkia Energia számára kiszámíthatóságot” – mutatott rá Antal Sándor, a Dalkia Energia energetikai szolgáltatások üzletág-igazgatója. Elmondta, a társaság készen áll a fogyasztói oldalon is fejlesztéseket végezni, amennyiben arra igény jelentkezik az ügyfelek oldaláról. Az épületekben a használatimelegvíz-keringető rendszer pontos beszabályozása, a fűtési rendszer zárttá tétele tovább csökkentheti az üzemeltetés, és végső soron a fogyasztók költségeit is.

Az üzletág-igazgató szerint a vállalat magyarországi működése már bizonyította, hogy egy felkészült üzemeltető még a korábban sanyarúbb sorsú távhőrendszerek esetében is képes értéket teremteni minden érintett számára. „A professzionális távhő üzemeltetőket egy versenyképes rendszer kiépítésének, a fogyasztók megtartásának, és egy, az új belépők számára is vonzó minőségi és megfizethető szolgáltatás kialakításának igénye vezérli” – hangsúlyozza Antal Sándor. „Ez egy megbízható, kényelmes, könnyen a fogyasztók igényeihez igazítható fűtési mód, megfelelő szakmai felkészültség mellett a technológia előnyei elvitathatatlanok, még a kisebb távhőrendszerek is rentábilisan működtethetők” – tette hozzá.

Tatán 1800 lakás és közel 100 közületi fogyasztó csatlakozik a távfűtési rendszerre, amelyben két külön technológia és energiaforrás felhasználásával termelik a hőt. Az igények kétharmadát biomassza alapon – faapríték elégetésével – biztosítják, míg a maradék egyharmadnyi hőmennyiséget gázkazánokban állítják elő. Az önkormányzat a múlt év végén írt alá koncessziós szerződést a Dalkia Energia Zrt.-vel a távhőrendszer 25 éves üzemeltetésére.