close
Atomerőműben a nagyobb a jobb?
Atom - Blog - Egyéb

Atomerőműben a nagyobb a jobb?

Egy friss kutatás szerint a kis moduláris reaktorok (small modular reactors, SMR) nem jelentenek kielégítő megoldást az atomenergia sürgető problémáira, pl. a nagy tőkeigényre, a biztonsági kérdésekre és a nukleáris fegyverek elterjedésére.

Habár az SMR-ek építésének tőkeigénye alacsonyabb, a megtermelt energia egységköltsége valószínűleg magasabb lesz, mivel az egység teljesítményre eső létesítési költség is magasabb lesz – jelent meg a Bulletin of the Atomic Scientists című szaktudományos folyóiratban. Kennett Benedict, a folyóirat főigazgatója és írója egy cikkében leszögezi, hogy a kisreaktorok építésének fő hajtóereje a nagy atomerőművek építéséhez szükséges tőkeigény csökkentése.

Atomerőműben a méret a lényeg!

„Ha nem találunk más egyértelmű előnyöket, akkor az ilyen reaktorok nem létező problémákra kínálnak megoldást csupán.” 2013 decemberében az USA energiaügyi minisztériuma 226 millió dollárral támogatta az oregoni NuScale vállalatot, hogy tervezzen és fejlesszen kis moduláris nukleáris reaktort, és készítse elő engedélyezésre azt. Hasonló támogatást kapott a Babcock and Wilcox cég is, amely már rendelkezik reaktorépítési tapasztalattal tengeralattjárók esetén is.

2014 januárjában az USA kongresszusa 110 millió dollárt szavazott meg a moduláris reaktorok fejlesztésének 2014-es költségvetésére.

Forrás: NucNet